Изкуственият интелект AlphaGo, победил най-добрите майстори на играта Го, прекратява спортната кариера. ИИ ще се заеме с откриването на нови лекарства за тежки болести, намаляване консумацията на електрическа енергия и разработването на нови революционни материали.

AlphaGo първоначално победи един от най-силните играчи на Го – Ли Седол и след това 60 пъти победи всички играчи в китайските онлайн платформи FoxGo и Tygem, а след това три пъти поред победи световният майстор по Го – Ке Цзе. След края на състезанието по Го, DeepMind обяви, че ИИ няма смисъл да се състезава повече и AlphaGo прекратява участието си в подобни състезания. Сега неговите създатели съобщиха, че AlphaGo ще се съсредоточи върху създаването на нови най-съвременни софтуерни алгоритми, ще помага в намирането на нови лекарства и ще създава принципно нови революционни материали.

Екипът на DeepMind обеща, че ще публикува специална статия, в която ще опише подготовката на AlphaGo за срещата с Ке Цзе. Материалът ще бъде представен до края на тази година и в него ще има препратки към 50-те ключови тренировъчни игри. Първите 10 игри вече са качени в сайта на DeepMind.

Въпреки многобройните поредни победи на AlphaGo, някои специалисти считат, че това все още не е изкуствен интелект. Една от ключовите особености на пълноценния ИИ е осъзнаването на околния свят и разработването на собствени разсъждения за заобикалящата го действителност. А така това е просто компютърна програма, в която всяко съждение е вложено от нейните създатели, която изобщо не разбира какво се случва и има нищожен кръгозор.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари