Най-голямата в света компания по продажби на стоки и услуги чрез интернет през последната година е внедрила в работния процес над 15 000 робота, но без да съкрати нито един човек и дори е увеличила щата с 50%.

Уеб-порталът The Quartz добавя, че към днешен ден в Amazon работят около 45 000 робота. Тези роботи не заменят хората, а подобряват работата и качеството на обслужването. С тяхна помощ Amazon предлага повече стоки с по-високо качество на услугите и не само не уволнява работници и служители, но непрекъснато увеличава броя на работните места. Към края на месец януари в Amazon работят около 341 000 служителя.

Amazon започна масовото използване на роботи след закупуването на стартиращата компания Kiva през 2012 година. Оттогава щатът на компанията не е намаляван, а нараства с 30-50% годишно.

Роботите Kiva се използват за преместване на различните стоки в складовете на компанията, като по този начин значително намаляват цената на доставките.

Но това на практика е единичен случай. На въпроса „Могат ли роботите да заменят хората на пазара на труда?“ експертите не дават утешителни отговори.

„Промените, които развитието на изкуствения интелект могат да донесат в производствения сектор, със сигурност ще доведат до съкращението на много работни места. Трябва да се замислим за създаването на нова икономическа система, която да гарантира стабилен минимален доход на всеки, загубил работата си“.

Каза Сатоши Сирато, водещ мениджър в Mitsubishi.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари