Миналата седмица Джеф Безос стана най-богатият човек на планетата, благодарение на своя онлайн магазин Amazon. Засега лидер по пазарна капитализация сред компаниите е Apple, която уверено върви към цена от $1 трилион. Но някои аналитици считат, че Amazon може първи да преодолее тази важна психологическа бариера.

В края на миналата работна седмица акциите на Apple преди затварянето на борсите се котираха за около $191 за една бройка. По този начин, при сегашната пазарна цена на Apple от $933,7 милиарда, от заветния трилион на корпорацията от Купертино не достигат само 7,1%.

Прогнозата на пазарните аналитици от Thomson Reuters показва, че при сегашния темп на ръст, Apple ще преодолее бариерата от $1 трилион този септември. Amazon – през октомври, Microsoft – в началото на 2019 година, а Alphabet – през 2020 година.

Към днешен ден пазарната цена на Amazon е $894,6 милиарда. Джеф Безос трябва да спечели още 11,8%. Но през последните три и половина месеца онлайн ритейлърът поскъпна със 17,1%, като показа двойно по-висок ръст от Apple.

По този начин, онлайн магазинът има всички шансове да изпревари Apple и първи да преодолее важния крайъгълен камък от един трилион американски долара. Дали това ще стане, ще се разбере след представянето на тримесечните финансови отчети, по които се ориентират инвеститорите. Apple трябва да публикува своите отчети на 31 юли. Amazon се отчита няколко дни по-рано – на 26 юли.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари