fbpx
0.2 C
София

Amazon ще продава шлемовете си за лице на достъпни цени

Най-четени

Amazon твърди, че се готви да започне производство на 3D принтирани предпазни шлемове за лице и ще ги продава на възможно най-ниските цени в САЩ.

Инженерите от отделите за хардуерни разработки на компанията са получили задачата да разработят новия продукт.

Отначало компанията ще ги продава на здравни специалисти, преди да ги направи достъпни за всички клиенти на онлайн магазина.

Amazon не е първата голяма американска фирма, която използва ресурсите си за производство на лични предпазни средства (PPE) след избухването на коронавирусната пандемия.

Apple също започна да доставя шлемове за лице в болниците през март. Space X, HP и Ford също използваха производствените си ресурси, за да произвеждат и даряват шлемове за лице и други видове защитни средства на болници, институции и центрове в САЩ и развиващи се страни, които изпитват затруднения с набавянето на тези жизненоважни консумативи по време на пандемията.

Amazon заяви, че е дарила 10 000 лицеви щита в САЩ и е „на път“ да достави още 20 000.

Но планът на компанията е да ги продава на ниски цени на своя уебсайт, с което казва, че цели да ги направи достъпни за широката общественост – нещо, което други фирми, за които става дума по-горе не са реализирали.

Преглед на пазара на Amazon от миналия четвъртък четвъртък показа, че щитовете за лице, продавани от независими търговци от трети страни в платформата на гиганта в електронната търговия, бяха на цени между 12 долара (9,80 паунда) и 35 долара.

След като Amazon направи щитовете си достъпна за всички свои клиенти и това би могло да намали значително и цените на конкуренцията, и то далеч не само на тази в лицето на магазините от трети страни, които продават защитни шлемове в тяхната платформа.

Онлайн гигантът за търговия на дребно е изправен пред критики за подбиване на цените на независимите търговци на дребно чрез използването на доминиращото положение на своите сайтове, но антитръстовите експерти твърдят, че усилията му да помогне в тази криза вероятно ще компенсират тези опасения.

„Хората, които са загрижени за хищническото поведение на Amazon, може да са обезпокоени от този нов ход на компанията, но все повече хора ще се радват на мерките и дори ще благодарят, защото това може да спасява животи. Amazon се уверява, че това е по-ниската възможна цена в момент на криза“, казва Майкъл Кадес, директор на пазарите и конкуренцията във Вашингтонския център за устойчив бизнес растеж.

Дизайнът на шлемовете на Amazon

Компанията заяви, че е базирала дизайна и конструкцията на своите защитни шлемове за лице на база вече разработени свободно разпространяващи се дизайни за 3D печат, създадени от любителски общности във Вашингтон.

След като все пак компанията направи някои промени по конструкцията, проектите ѝ бяха одобрени от Националния здравен институт на САЩ (NIH).

Инженери от отдела по хардуерен дизайн на Amazon създадоха нов дизайн в рамките на една седмица, който подобри качеството на материалите, за да им позволи да се използват повторно, и добави подобрена функция за захващане на шлемовете, за да гарантира тяхното устойчиво фиксиране към главата, с което да ги направи по-надеждни и безопасни.

Инженерите също така изменят геометрията на щитовете, за да намалят острите ръбове, които могат да се забият в дрехите или косата, още са изтънили лентата на челото, за да намалят натиска върху челото на носещия шлема, и драстично подобряват времето за 3D печат, което ги прави по-бързи за изработка, тъй като освен лидер в електронната търговия, Amazon е и един от двигателите на 3D печата и технологиите в света.

Как е обезпечена тази достъпност?

Брад Портър от Amazon пише в публикация в блога на компанията: „Поради дизайнерските иновации и възможностите на нашата верига за доставки, ние сме сигурни, че ще можем да ги предлагаме на хората на значително по-ниска цена – почти една трета от цената, на която ги предлагат всички останали производители на шлемове за лице за многократна употреба, които понастоящем са достъпни основно за медицинските служители и работниците на първа линия.“

Интернет гигантът също прави своите дизайни – известни като „оригами дизайн“ и „излят дизайн“ с отворен код и ги споделя в първоизточника им, тоест в общностите за споделяне на 3D дизайни онлайн, така че всеки, който разполага с 3D принтер може да изтегли файла с дизайна и да произведе сам шлема. Изглежда в тази ситуация компанията наистина се придържа към възможно най-ниските цени и с приходите от продажбите ще покрива себестойността на производството, без да търси комерсиална печалба.

Както Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), така и Британската институция по стандартизация (BSI) предупреждават, че домашните и 3D разпечатаните щитове за лице не винаги защитават лицата на здравните работници от излагане на коронавирус.

Но глобалният недостиг на лични предпазни средства доведе до увеличаване на броя на медицинските служители на първа линия, които използват домашно изработени шлемове за лице.

Amazon не каза дали ще осигури маските на работниците в складовете си, които от няколко седмици сигнализират, че са изложени на твърде голям риск от заразяване с коронавирус, докато извършват ежедневните си дейности по опаковане и изпращане на пратки до клиентите на гиганта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини