fbpx
12.8 C
София

Apache привежда OpenOffice към своите стандарти

Най-четени

Apache Software Foundation (ASF), в качеството си на настоящ куратор на разработката на офис пакета с отворен код OpenOffice.org, заяви, че през 2012 година ще пусне първата версия на OpenOffice под името Apache. Първоначално новият продукт ще бъде достъпен само за разработчици, а след това – и за обикновените потребители.

ASF публикува изявление, в което фондацията излага визията си за това, как трябва да се развива цялата екосистема на OpenOffice в близко бъдеще. Според документа, още в самото начало на 2012 г. може да се очаква появата на OpenOffice 3.4. В момента се извършва проверка на съответния код на софтуера. Дон Харбинсън, ръководител на подразделението на Apache, занимаващо се с OpenOffice, казва, че компанията Adobe, която също се присъедини към проекта за разработката на свободния офис пакет, буквално преди дни също е предоставила своята част от кода на версия 3.4.

Харбинсън заяви, че във версия 3.4 усилията на разработчиците до голяма степен ще бъдат съсредоточени върху тестване и отстраняване на грешки и че тя няма да бъде позиционирана за корпоративна употреба, както и че въпросната версия ще бъде напълно съвместима с Apache Software License. Що се отнася до подобренията, свързани с непосредствената функционалност на продукта, се очаква в OpenOffice 3.4 да бъдат направени редица подобрения, свързани с цифровите подписи и метаданните на файловете, като съответната документация ще бъде взаимствана от спецификацията OASIS ODF 1.2.

По думите на представителя на ASF, лицензът Apache днес е един от най-либералните в областта на софтуера с отворен код и преходът на OpenOffice към него трябва да спомогне за увеличаване популярността на офис пакета. „Участниците във фондацията Apache са свободни да определят сами как и доколко ще й сътрудничат, но те не могат да използват чужди търговски марки, за да не доведе това до обърквания сред проектите с отворен код“, завършва Харбинсън.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини