fbpx
11.8 C
София

App Store е генерирал на Apple половин трилион долара

Най-четени

Apple съобщи, че през изминалата 2019 година е генерирала половин трилион щатски долара в световен мащаб от нейната еко система App Store, подчертавайки ролята на платформата в икономиката на приложенията и тяхната стойност за бизнеса от всякакъв тип и размери по целия свят.

App Store стартира преди 12 години – през 2008 г., като магазин за приложения и игри за iPhone, а по-късно и за таблетите на компанията, iPad.

Оттогава App Store се е превърнал в обширна платформа за електронна търговия и софтуер, която през 2019 г. е генерирала 519 трилиона щатски долара (410 трилиона британски долара), показва проучване, проведено от Analysis Group.

Приходи от App Store

Компанията твърди, че директната комисионна на Apple, която придобива от разработчиците на приложенията, представлява само част от цитираната цифра с приходите, като по-голямата част от тях са придобити от продажбата на собствени стоки и абонаментни услуги. Най-голямото перо от цялата печалба на Apple продължава да бъде продажбата на физически стоки, която е генерирала 413 трилиона долара, следвана от цифровите стоки и услуги на компанията, които са генерирали 61 трилиона щатски долара.

Apple казва, че с публичното оповестяване и разгласяване на тази информация е искала да отрази моментното състояние на екосистемата на App Store в момент, когато блокирането на движението и въвеждането на извънредното положение поради коронавирусната пандемия променят поведението на потребителите и осигуряват тласък за електронната търговия.

„В тези трудни и несигурни време App Store предоставя трайни възможности за предприемачество, здравно осигуряване, обществена информация, образование и откриване на работни места, като помага на хората да се адаптират бързо към променящия се свят“, казва Тим Кук, изпълнителен директор на Apple. „Ние сме ангажирани да направим още повече, за да подкрепим и поддържаме глобалната общност на App Store – от създатели на приложения, съставени от по един разработчик до предприятия, създаващи приложения, в които работят хиляди програмисти, тъй като платформата продължава да насърчава иновациите, да създава работни места и да стимулира икономическия растеж за бъдещето.“

Apple също така се надява, че ще насърчи разработчиците и бизнеса да дават приоритет на тяхната платформа пред останалите, при създаването на апликации за масово използване.

По традиция App Store през последните няколко години генерира повече приходи от прекия си конкурент Google Play, въпреки значително по-големия пазарен дял на последната платформа, тъй като тя се използва на всички устройства, работещи с операционна система Android.

По-малко фрагментирания характер на еко системата на iOS, както и затворения магазин App Store и интегрирането на опции за периодично таксуване и заплащане допринасят значително за тези добри резултати, както и фактът, че чисто и просто притежателите на смартфони iPhone са склонни да харчат повече, предвид сегментираната пазарна ниша, в която попадат, спрямо потребителите с Android, която система се използва на широк спектър от устройства за потребители с всякакви нужди.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини