fbpx
-4.3 C
София

Apple иска да даде възможност и на служителите в магазините да работят дистанционно

Най-четени

Според доклади, Apple работи по програма, наречена „Retail Flex“, която ще даде на служителите във физическите ѝ магазини възможност да работят от вкъщи за няколко седмици, според информация от Марк Гурман от Bloomberg. Според доклада служителите ще се занимават дистанционно с неща като техническа поддръжка и онлайн продажби през част от времето си и ще работят в магазина на хибриден график.

Преминаването на служители, чиято работа винаги обвързваме с физическо присъствие в даден търговски обект, към онлайн режим и възможност за дистанционно вършене на задачите, е голяма промяна, която има потенциала да промени разбиранията ни за работа, дори да е само частична и да се реализира бавно. Според информацията, Apple стартира пилотна програма, която ще продължи поне шест месеца, като участващите служители ще получават една и съща заплата, с тези, които работят на място в обектите, плюс допълнителен бонус за обзавеждане на дома с офис оборудване, хардуер и надеждна интернет връзка.

Ако в крайна сметка Apple приеме за постоянно модел на работа, при който повече служители ще работят от вкъщи, вероятно няма да бъде сама в това. Тъй като САЩ започват да навлизат в своя постпандемичен етап, физическите магазини ще трябва да свикнат с новите навици, които хората са изградили при пазаруване онлайн, безконтактно вземане на подготвени поръчки от магазина, както и цялостния модел на дистанционно обслужване и осъществяване на процесите.

За персонала, който не работи в обектите за търговия на дребно, Apple ще изисква да прекарва поне определено време в офиса в три дни от седмицата. Някои от служителите на компанията се възпротивиха на тази идея, но според информацията, предприятието засега има сериозни планове да запази хибридния работен модел за дълго време.

Има интересен контраст с някои планове и действия на Apple, на които станахме свидетели през изминалите месеци, и настоящите стъпки, които компанията ни представя. През последните няколко години компанията промени предназначението на своите физически обекти от просто магазини за търговия на дребно, на шоурум обекти, в които могат да се провеждат събития и конференции, а наскоро направи интересен проект по реставрирането на стари сгради в Рим и Лос Анджелис, които превърна в съвременни свои магазини. Сега виждаме силен контраст на тези планове, тъй като изглежда служителите, които ще работят в тези обекти, всъщност се планира да бъдат по-малко. Вероятно Apple планира допълнителна гъвкавост и хибридност на работните процеси, които планове все още не познаваме.

Разбира се, плановете на Apple да спести няколко дни в магазина на служителите си, все още са далеч – в крайна сметка предстоят едни от големите представяния на нови продукти на компанията за тази година, в рамките на които не можем да очакваме обслужващия персонал да остане по домовете си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини