fbpx
-5.9 C
София

Apple прави възможно ремонтирането на Mac и iPhone и в домашни условия

Най-четени

Apple иска да направи устройствата си от линиите Mac и iPhone достъпни за ремонти от типа „Направи си сам“. Компанията планира да започне да продава части и инструменти и да предлага инструкции как потребителите да ремонтират продуктите ѝ в домашни условия, без да се налага да ги носят в магазин или в сервиз от трета страна. Apple планира да започне с iPhone 12 и 13, последвани от Mac устройствата с чипове M1. Първоначално потребителите ще имат възможност да заменят дисплея, батерията и камерата на iPhone, като използват оригинални части на Apple, а на по-късен етап се предвиждат и други възможности.

Това е огромна промяна за Apple, която исторически е устойчива в това да се противопоставя на правото за ремонт, и да ограничава максимално потребителите да могат да правят всякакви ремонти извън оторизираните ѝ сервизи и с различни от оригиналните ѝ компоненти. Тази седмица компанията също така премахна и софтуерното ограничение, което налагаше невъзможност за използване на Face ID, ако потребителят е заменил оригиналния екран на устройството си с неоригинален такъв.

Apple нарича програмата си „Ремонт на самообслужване“, която ще стартира „в началото на следващата година“ в САЩ и след това предстои да се разшири и в други страни. Компанията казва, че програмата е предназначена само за хора, които вече имат знания и опит за ремонт на електронни устройства, като повечето клиенти навярно ще трябва все пак да отидат при професионалист. Но Apple поне сега предлага опция за клиентите, които се чувстват комфортно да извършат ремонта на устройствата си сами. Критично важно е, че извършването на тези ремонти в домашни условия няма да анулира гаранцията на устройствата, ако са спазени всички инструкции и всички дейности по устройството са извършени професионално.

От популярния портал iFixit, който се занимава с това да дава анализира възможностите за ремонт на различни устройства и да дава независими инструкции на потребителите за ремонт отпразнува този ход, но отбеляза, че тази промяна идва със съществени предупреждения. „Решението на Apple e забележителна стъпка напред в правото за ремонт и обезсилва много от аргументите, които Apple и други компании са направили срещу правото на ремонт“, пише Елизабет Чембърлейн, директор по устойчивостта на iFixit. Но Чембърлейн отбелязва, че това все още не е революционна крачка в свободата за ремонт, която потребителите биха искали да видят, защото изглежда все още поддържа ограничения, които изискват купуване на части директно от Apple.

Apple казва, че планира да продава повече от 200 различни части и компоненти. Компанията ще предложи и ръководства за ремонт, които клиентите могат да прегледат, преди да закупят частите. Към момента няма информация за цените на компонентите. Apple казва, че потребителите могат да получат отстъпка за рециклиране и връщане на използваните от тях стари части или стари устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини