Това, което се предполагаше, че ще е съдебна сага, в крайна сметка се оказа доста кратка драма, след като през тази седмица американски съд отсъди в полза на Apple срещу Epic Games. Загубилата страна обяви, че ще обжалва.

Както знаете вероятно, през миналата година, създателите на гейм енджина Unreal Enngine и на популярната видеоигра Fortnite, Epic Games, взеха едноличното решение да започнат да използват своята собствена разплащателна система в мобилния вариант на Fortnite, пренебрегвайки системите на Google и Apple. Последва мигновен отговор от двете компании, които премахнаха играта от Google Play и App Store, съответно.

Въпросното обновление, с което мобилната версия на Fortnite започна да използва разплащателната система на Epic Games е бил отдавна обмислян ход на изпълнителния директор на компанията Тим Суини, който е известен с коментарите си по отношение на големите технологични гиганти от ранга на Google и Apple, както и към Valve и практиката им да вземат една трета от печалбата на всеки продукт, който те предлагат в магазините си. Той е убеден, че това спира развитието на мобилната икономика и иновации, а Apple упражнява монопол, който трябва да бъде спрян. Анализатори отбелязваха нееднократно, че един положителен изход от делото, което заведе Epic Games към Apple след премахването на Fortnite от App Store, може да има ефект върху цяла една индустрия и да повлияе на начина, по който функционират дигиталните магазини въобще. Не само този на Apple, но и Google Play, PlayStation Store, Steam и др.

„Не само Epic са експлоатирани от Apple, а всеки един разработчик, който се съгласява с тази схема и участва заедно с Apple и Google, в разширяване на монопола им. Тези магазини правят много повече пари от продуктите, отколкото техните създатели“, обясни Суини преди година пред NPR. Изглежда обаче революцията се отменя, понеже през тази седмица федералния съдия Ивон Гонзалес Роджърс отсъди в полза Apple в антитръстовото дело, заведено от Epic към Apple, постановявайки, че компанията не нарушава законите на антитръстовото законодателство.

„Вземайки предвид приведените доказателства, съдът не може да заключи окончателно, че Apple са монополисти по силата на федералните или щатски антитръстови закони. Макар и съдът да намира това, че Apple се радват на значителен дял от пазара, възлизащ на 55% и извънредно високи маржове на печалба, тези фактори сами по себе си не показват антитръстово поведение“, пише съдия Роджърс в заключението си (pdf). „Успехът не е незаконен. Съдът не намира доказателства или други критично важни фактори, които да посочват наличието на поставени непосилни условия за вход на този пазар и поведение, което да понижава печалбите или да възпира иновациите в конкретния пазар. Съдът не го намира за невъзможно, а единствено, че Epic Games не успя в своето усилие да демонстрира, че Apple е незаконен монополист“. Доколко е важна победата на Apple тук може да съдим по приведените по делото конкретни факти, които показват, че гейминг приложенията в App Store носят 70% от приходите на магазина на Apple. Отделно от това, тези 70% се генерират от по-малко от 10% от всички потребители на магазина, като те се изразяват основно в покупки в тези приложения – точно, какъвто е и случая с Fortnite, безплатна игра, позволяваща закупуването на различни игрови активи. Освен това, съдът не задължава компанията да върне играта в магазина. И ако сте потребител на iOS, който иска да играе Fortnite, ще си почакате (макар че в заключителните постановления по делото да присъства задължението Apple да позволи на разработчиците да включат връзки към алтернативни разплащателни системи), понеже вчера Суини заяви, че е непреклонен по темата. Самите Epic заявиха, че ще обжалват настоящето решение.

„Fortnite ще се върне в магазина на iOS App Store, когато Epic ще може да предложи разплащания в честна конкуренция с Apple, давайки спестената разлика на потребителите“, написа Суини в Twitter. Междувременно, съдът отсъжда също така, че Epic ще трябва да заплатят на Apple 30% 12-те милиона долара, които те печелят по време на използването на своята разплащателна система в App Store.

От 9to5Mac пишат, че независимо от победата, акциите на Apple след излизане на решението са паднали леко, понеже въпросните комисионни, които стоят в центъра на спора между Epic Games и Apple, са поставени в риск.

„Ако достатъчно потребители изберат да последват уеб връзките към алтернативни разплащателни системи, Apple ще запише значително по-малка печалба в графата „Услуги“, пише Бенджамин Мейо от медията.

Такъв риск реално се появи в края на миналия месец, след като Националното събрание на Южна Корея постанови, че Google, Apple и други монополисти в сектора трябва да предлагат алтернативни системи за разплащане в приложенията извън тези на App Store и Google Play.

Настоящето решение идва също така на фона на провеждащи се разследвания в САЩ, Европа и някои азиатски страни за монополни практики на Apple. През юни тази година беше стартирано поредното такова разследване, което дойде от страна на Федералната служба по картелите на Германия. Сред акцентите в разследването попада също и споменатата разплащателна система на App Store, като според местни разработчици, тя заедно с високата комисионна „отнема голяма част от свободата на пазара“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

20 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари