Amazon Web Services (AWS), облачното звено на Amazon Inc. обяви навлизането си в сектора на low-code софтуерната разработка с представената тази седмица Amazon Honeycode. Става дума за напълно менажирана услуга, която ще помага на служителите на предприятия и фирми да изграждат мобилни и уеб-базирани приложения без да се изисква те да имат програмни умение. Потребителите на приложението ще могат да създават апликации, които се възползват от възможностите, предлагани от базата данни на AWS, като например прости приложения за проследяване на хода на задачите или по-сложни проекти за управление, които да сливат в едно множество работни потоци, предава SiliconAngle.

Honeycode е в момента в етап на бета тестване и с него Amazon навлиза във все по-популярния пазар на low-code и no-code инструменти за софтуерна разработка.

Анализ на медията, публикуван в края на миналия месец определя low-code и no-code разработката, като една от седемте тенденции, чието развитие ще бъде подпомогнато от настоящата глобална ситуация и пост-COVID-19 света, който ни очаква. Именно този пазар се изтъква като един от най-бурно развиващите се, като устрема му нагоре беше започнал далеч преди пандемичната обстановка.

SiliconAngle посочва предвиждане на компанията за анализ и прогностика Forrester от миналата година, според който low-code пазарът ще нараства с 40% годишно до 2022, достигайки капитализация от $21.2 млрд. А според друга компания, Gartner, low-code инструментите ще се съставлява 65% от разработката на приложения до 2024. Изданието посочва за пример приложенията, свързани с проследяване на движението, станали така популярни в условията на пандемия, но също така и използването им за различни други цели.

Така например, американският град Сан Антонио, използва low-code платформа, разработена от Mendix Tech BV за ускоряване на процеса по разработка на приложения, улесняващи наемането на имоти, управлението на ипотеки, релокационна помощ и такава, свързана с ползването на различни услуги, предоставяни от общината. Този тип разработка позволила на разработчиците да създават приложение за краткия срок от 12 дни.

Друга компания, AirDev LLC е създала приложение за шотландски ресторант, който замества правенето на поръчки на място с мобилно приложение. То било изградено с помощта на low-code платформата на Bubble Group за по-малко от седмица. „Повечето от нашите приложеният са готови за срок между една и четири седмици, сравнено с три до шест месеца, които са нужни за създаването на приложение с използването на конвенционални програмни езици“, обяснява Андрю Хелър, изпълнителен директор на AirDev. „Клиентите ни не само отделят по-малко средства от бюджетите си, но и се опитват да разрешават проблеми, които не са можели преди“.

Що се отнася до Honeycode на Amazon, то от компанията споделят, че основната полза от платформата вероятно ще е за създаването на сайтове и приложения, използвани за вътрешна употреба от служителите на компаниите, макар и тя да е еднакво удобна за използване и за създаването на публични уеб ресурси и приложения. Honeycode е сходна с другите сходни low-code платформи, осигурявайки потребителя с набор от готови шаблони за често срещани ситуации, в това число проследяване на клиентските заявки, управлението на инвентара, изготвянето на анкети, списъци със задачи за изпълнение и изготвяне на графици. От Amazon припомнят, че традиционно компаниите използват за тези цели електронни таблици. И поради това, че услугата използва за основа базата данни на AWS, то информацията може да бъде лесно свързвана, филтрирана и сортирана с използването на удобен point-and-click интерфейс и вкарването на данни, сходни с традиционните електронни таблици. Услугата ще е безплатна за създаването на приложения с до 20 потребителя.

„Клиентите ни ни споделиха , че нуждата от наличието на специализирани, вътрешнофирмени приложения далеч надхвърля капацитета на разработчиците, които се занимават със създаването им“, пише вицепрезидентът на AWS Лари Огъстин. „А сега, с помощта на Amazon Honeycode, почти всеки ще може да създава мощни персонализирани мобилни и уеб приложения без нуждата да се пише код“.

Както посочва обаче и Майк Уитли от медията, пускането на Honeycode не е просто поредната инициатива на AWS, а част от добре обмислена стратегия, която цели да запази Amazon на върха на вълната в облачния сегмент.

„Пускането на Amazon Honeycode е част от от по-общо усилие от страна на компанията да разшири обхвата си отвъд ключовата инфраструктура и платформените услуги, които са виновни за това облачните им технологии да станат толкова популярни“, посочва Уитли. „Amazon се надяват, че по този начин, компанията ще може да защити позициите си като водещ доставчик на публични облачни услуги от конкуренцията в лицето на компании от ранга на Microsoft и Google“. Той напомня, че самите Microsoft имат своя собствена low-code платформа с името Microsoft PowerApps. Google също имаха подобна среда – AppMaker – която закриха в началото на настоящата година. Сред другите популярни low-code/no-code платформи тук са app cloud на Salesforce, средата на Appian и др.

„Amazon няма чак толкова много бели петна в портфолиото си от инструменти, но low-code/no-code средите са именно такова“, споделя в коментат Холгер Мюлер от Constellation Research. Този тип инструменти са от критична важност за подобряване на работата на предприятията, тъй като те предоставят технически умелите бизнес потребители възможността да държат в свои ръце процесите по автоматизация“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари