Chrome 55 използва 30% по-малко оперативна памет

1
2547

Google вече разпространи новата версия на браузъра Chrome, която навярно ще зарадва потребителите. Извършена е огромна работа по оптимизацията на кода и сега Chrome 55.0.2883.75 използва с около 30% по-малко оперативна памет, в сравнение с предишната версия, независимо дали рекламите са блокирани или не.

chrome_navigateur_google

Така например, уеб-сайтът с прогнозите навремето Weather.com в тази версия на браузъра заема не 340 MB оперативна памет, а само 250 MB. Главната страница на Reddit.com сега се побира в 110 MB, а преди бе 160 MB. Подобна е ситуацията на практика със всички сайтове и уеб-страници.

Google направи собствени тестове с помощта на фреймуърка Telemetry. Използван е скрипт, който изпълнява стандартните действия на всеки уеб-сайт.

При новинарските сайтове скриптът върши следното:

  1. Отваря главната страница на сайта
  2. Кликва върху първия линк
  3. Изчаква зареждането на страницата
  4. Скролира надолу няколко пъти
  5. Кликва върху бутона за връщане към предишната уеб-страница
  6. Преминава към втория линк в страницата и повтаря няколко пъти стъпките от 3 до 6

 

В медийните сайтове се извършват следните действия:

  1. Отваряне на медийния елемент – например клип в YouTube
  2. Пускане на медийния файл за няколко секунди
  3. Преход към следващия елемент и повтаряне на стъпките 2 и 3 по няколко пъти

chrome-55-1

Вижда се оптимизираната работа на енджина V8. Показана е и графика, на която се вижда резултата от оптимизацията на Chrome 55, сравнен с Chrome 53. Някои уеб-страници, като например Hacker News и New York Times заемат три пъти по-малко оперативна памет, което означава 66% оптимизация.

chrome-55-2

Официално според Google, Chrome 55 използва 35% по-малко оперативна памет в сравнение с Chrome 53 на компютри с малко RAM. При компютрите с повече оперативна памет се намалява нейната пикова консумация (peak zone memory).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари