fbpx
4.6 C
София

Cloudflare вече ще показва ботовете, които обхождат даден сайт

Най-четени

Cloudflare обяви въвеждането на нов инструмент, който да помогне на клиентите да откриват и анализират присъствието на ботове на техния уебсайт. Наречен Bot Analytics, новият инструмент осигурява по-подробно откриване на роботите, информирайки администраторите на уебсайтовете колко ботове присъстват и дали те могат да бъдат класифицирани като „добри ботове“ или „лоши ботове“.

Въпреки че ботовете имат лоша репутация онлайн, не всички от тях са злонамерени. Всъщност много полезни услуги, които работят с някакво ниво на автоматизация, използват ботове. Те носят огромно улеснение, когато става въпрос за обхождане на огромни масиви от данни, а някои услуги биха били невъзможни без тях – такива например са търсещите машини като Google и Bing.

От друга страна, „лошите ботове“ могат да бъдат крайно нежелани от администраторите на уебсайтове. Те могат да копират и извличат съдържанието на даден уебсайт или да са насочени към него с цел изваждането му от строя или причиняване на кибер атака. Тъй като обаче ботовете генерират около 40% от целия онлайн трафик, определянето на това кои ботове да бъдат блокирани и кои допускани никак не е лесно за администраторите на онлайн платформи. И именно в тяхно улеснение идва новата услуга на Cloudflare.

Лоши ботове

„От днес ще показваме на администраторите на онлайн портали всички ботове, които достигат до техните сайтове“, обясни Бен Соломон, продуктов мениджър за управление на ботовете в Cloudflare.

„Можете да видите всички ботове, които обхождат вашия уебсайт с новия инструмент, наречен Bot Analytics. Той е бърз, точен и снабден с наистина много информация. Можете да търсите данни до един месец назад, без забележимо забавяне в обработката им. За да постигнем това, използвахме GraphQL за представяне на данните и го сдвоихме с технологията за адаптивен битрейт (ABR) за динамично зареждане на съдържание. Ако вече имате добавено управление на ботове към вашия акаунт в Cloudflare, Bot Analytics вече ще бъде част от вашите услуги.“

Bot Analytics може да бъде намерен в раздела Защитна стена на таблото за управление на Cloudflare. Предприятията без достъп до управление на ботове ще могат да видят само моментна картина на своя ботов трафик, но все пак това е голямо улеснение, за да разберат колко ботове се роят из техните уеб страници.

Администраторите на сайтове също така ще могат да задават собствен праг за ботове, за да определят колко автоматизиран трафик разрешават. Разбира се, няма сигурен начин да се предпазят от всички онлайн ботове, но определянето на граница за тях би имало ефект да осигури повече капацитет за трафик за активните посетители на уебсайта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини