fbpx
5.1 C
София

COVID-19 пандемията е ускорила прехода към електронна търговия с 5 години, сочи нов доклад

Най-четени

COVID-19 активно променя света, в който живеем, за добро или лошо. Все повече потребители започнаха да пазаруват онлайн – по-често и за по-големи суми. Според нова информация от Индекса за търговия на дребно в САЩ, който се съставя от IBM, пандемията е ускорила прехода от физически магазини към дигитално пазаруване – с 5 години.

Има огромен спад в приходите на универсалните магазини. През първото тримесечие на 2020 година, тези магазини, заедно с други несъществени търговци, имат спад в продажбите от 25%. Във второто тримесечие, спадът стига до 75%, предават от TechCrunch.

Докладът сочи, че годишният спад за универсалните магазини ще е 60%. При електронната търговия се очаква ръст от почти 20% за 2020 година.

Друго интересно наблюдение е, че пандемията кара потребителите да променят идеята кои категории продукти са от съществено значение. Дрехите например са станали по-малко важни за купувачите, защото броят на хората, които работят и учат от дома си се увеличи значително. Категории, като храна, алкохол и материали за подобряване, на дома бележат ръст от 12%, 16% и 14%, респективно.

Става ясно, че универсалните магазини ще трябва по-бързо да направят преход към продажби по няколко канала, за да останат конкурентни. Трябва да привлекат клиентите като предлагат услуги от сорта на „поръчай онлайн и вземи от магазина“ и повече възможности за доставка.

Точно това правят големите вериги като Walmart и Target

По-ранните им инвестиции в електронна търговия осигуряват високи приходи в последните месеци. За последното тримесечие при Walmart има ръст от 97% в продажбите онлайн. Target постигна рекорд в продажбите след ръст от 273% в услугите си с изпълнение в същия ден.

И двете компании инвестират активно в онлайн продажбата на хранителни продукти. Walmart предлага както доставки, така и поръчка от разстояние, която да се вземе на място. Първото се случва чрез партньори. Target наскоро започна да предлага взимане на място след поръчка онлайн, но доставя и по домовете чрез Shipt.

Няма нужда да споменаваме, че Amazon е компанията, която най-активно се възползва от ръста в онлайн търговията. Има рекордна печалба за тримесечието си и ръст от 40% в продажбите.

Докладът на IBM е насочен най-много към това да определи доколко пандемията подхранва харченето на пари онлайн временно и доколко ще видим дългосрочна промяна

Отговорът е, че коронакризата доведе до напредък в областта с около пет години. От известно време се забелязват условия за отдръпване на хората от физическите магазини, но сега всичко се случи рязко. Иначе казано, доведе ни до там, където щяхме да бъдем след 5 години, ако сега нямаше здравна криза или друго подобно събитие.

Макар и докладът да е насочен към САЩ, много ясно може да се забележи идентична промяна в поведението на търговците в България по време на пандемията


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини