fbpx
1.4 C
София

Facebook е предоставила чатовете между майка и дъщеря от Небраска с цел разследване на незаконен аборт

Най-четени

17-годишно момиче от Небраска и нейната майка са изправени пред наказателни обвинения за извършването на незаконен аборт и укриването на мъртво тяло, след като полицията на щата е изискала пълната история на личните чатове между двете, които са водили в социалната мрежа Facebook. От Facebook са били принудени да предоставят чат историята, тъй като полицейските служители на Небраска са поискали тези информация с пълно законово основание.

Законодателството на щата казва, че абортите на територията му са разрешени до 20-тата гестационна седмица, освен ако животът на майката не е в опасност. Редица активисти за защита на здравето на жените и за защита на дигиталната поверителност казват, че случаят илюстрира опасността, която може да възникне от преследването на незаконните аборти с помощта на дигиталните технологии. Тази опасност нашумя особено през последните месеци, тъй като разбирането за законността на абортите в някои щати на САЩ много се промени след отмяната на Роу срещу Уейд.

„След отмяната на Роу срещу Уейд, компанията майка на Facebook, Meta, заедно с редица други големи технологични корпорации, даде големи обещания за защита на достъпа до информация и услуги от сферата на репродуктивното здраве, в това число и възможността за аборт. В същото време подобни лицемерни практики на следене на потребителите и проникване в личното им пространство с помощта на платформи и услуги като Facebook прави последните съучастници в преследването и изправянето пред наказателна отговорност на хора, които търсят информация или място за аборт, и тези, които предлагат подобни ресурси.“, казва Кейтлин Сийл Джордж, управляващ директор на организацията с нестопанска цел Fight for our Future.

Съдебните и полицейските документи показват, че службите са започнали разследване на 17-годишната Селест Бърджис и нейната майка Джесика Бърджис, след като са получили сигнал, че двете са погребали незаконно мъртвороденото дете, което е било преждевременно родено от Селесте. Според неофициални данни преждевременното раждане всъщност е провокирано от опит за аборт в немедицински условия, тъй като бременността на Селесте вече е била в по-напреднал стадий, от максималния, в който е допустим аборт в акушеро-гинекологичните клиники в Небраска. По време на разследването, двете са признали пред следователя по делото, че са използвали чат платформата Facebook Messenger, за да обсъдят незаконния аборт и последващите си действия. Това е накарало разследващите органи да поискат заповед за получаване на пълен достъп до чат историята и личната информация на Селесте и нейната майка. От Facebook неизбежно са се съобразили с това искане, като от историята на чат кореспонденцията между двете е видно, че са обсъждали медикаменти за фармакологичен аборт в домашни условия. Бременността на Селесте е достигнала до 28-мата гестационна седмица или началото на третото тримесечие от бременността.

Полицията е използвала историята на чатовете като необходим правен аргумент, на базата на който да поиска изземане на компютрите и телефоните на Селесте и нейната майка. На база на цялата събрана информация и доказателствата двете жени са получили няколко обвинения, в това число извършване на аборт след 20-тата гестационна седмица и извършване на аборт без лицензиран лекар (това деяние се третира като две отделни престъпления съгласно законодателството в Небраска), като допълнително Селесте е обвинена и в укриване и изоставяне на мъртво човешко тяло.

От социалната мрежа Facebook са коментирали ситуацията пред различни медии и технологични платформи, като казват, че заповедта за предоставяне на историята на чатовете между двете жени е напълно валидна и издадена на легитимни законови основания, в резултат на което платформата не е имала възможност да не се съобрази с нея и да не предостави изискуемата информация. Интересен детайл от коментара на представителя на Facebook е, че в заповедта за предоставяне на информацията никъде не се е споменавало, че чат историята между Селесте и майка ѝ е необходима за целите на разследване на незаконен аборт.

Като подчертава детайла, че в заповедта не се споменава, че става дума за разследване на аборт, изглежда Meta се опитва да се дистанцира от критиките и обвиненията, че като технологична платформа, която ежедневно използваме за огромна част от процесите в нашия живот, в това число и за най-личната и неприкосновената ни кореспонденция, тя може да изиграе съществена роля в множество наказателни преследвания за деяния, които са характеризирани като престъпления съгласно действащото законодателство, но обявяването им за престъпни влиза в остро противоречие с моралните, социалните и културните ценности и принципи, които членовете на общността следват.

През последните месеци активистите са особено разтревожени и привличат активно вниманието към факта, че платформи като Facebook могат да бъдат използвани като особено ефективен инструмент за следене на всички действия на жените, които са решили да направят аборт в щатите, в които той вече е незаконен, а данните от социалната мрежа могат да бъдат използвани като доказателства срещу тях, на база на които да бъдат осъдени. Решението на проблема, което активистите предлагат, е социалните мрежи и чат приложенията да станат по-малко инвазивни към личните данни на потребителите и да ограничат събирането на чувствителна информация, която може да им бъде поискана от службите на реда. Това би означавало да се разгледа вариант за интегриране на криптиране от край до край на чатовете и друга чувствителна потребителска информация и в платформата Facebook Messenger – практика, която вече е позната на потребителите от други чат услуги като Telegram, WhatsApp (приложение, което също са притежава от компанията майка на Facebook, Meta) и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини