fbpx
-1.4 C
София

Facebook започна съдебно дело срещу украинец, който похити данни на 178 милиона потребители

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Facebook заведе съдебно дело срещу украински гражданин за предполагаемо похищение и продажба на лични данни на повече от 178 милиона потребители на социалната мрежа. Според подадените в съда документи, нарушителят е идентифициран като Александър Александрович Солонченко, жител на Кировоград.

Според Facebook, Солонченко за своята престъпна дейност е използвал инструмента Contact Importer в услугата Facebook Messenger. Инструментът позволява на потребителите да синхронизират своите списъци с телефонни контакти, за да разберат кои от тях използват акаунта си от Facebook за да се свързват с тях чрез Facebook Messenger. Между януари 2018 г. и септември 2019 г. Солонченко, използвайки даден автоматизиран инструмент, който се идентифицира като Android-устройство, изпратил произволни телефонни номера до сървърите на Facebook. Ако е имало съвпадение, сървърите изпращали информация за отговор – тези данни са събирани от нападателя. И на 1 декември 2019 г. той ги пуска за продажба на един от профилните ресурси. Там той фигурирал първоначално под ника Solomame, след което – под псевдонима barak_obama.

Според Facebook, от 2020 г. Солонченко също е похищавал и пускал за продажба данни от най-голямата търговска банка в Украйна, най-голямата частна служба за доставка в Украйна, както и от френска аналитична компания. Като програмист на свободна практика, той владее Python и PHP, знае как да използва програмата Xrumer за масово разпращане на съобщения, а също така има опит и в автоматизирането на задачите в емулаторите под Android. До около юни 2019 г., според ищеца, той е продавал в мрежата и обувки.

Искът е заведен във Федералния окръжен съд в Северния окръг на Калифорния. Facebook моли съдията да издаде съдебно разпореждане, с което да забрани на подсъдимия достъп до сайта Facebook и по-нататъшната продажба на откраднатите данни. Функцията Contact Importer беше затворена през септември 2019 г., но многократно стана причина за кражба на данни от социалната мрежа. През април 2021 г. друг нападател открадна данните на 533 милиона потребители на услугата – Facebook твърди, че Contact Importer също е бил използван за това.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини