fbpx
-4.9 C
София

Facebook ще пита дали някой от приятелите ви изглежда като екстремист

Най-четени

Eдва ли за някого е тайна, че социалните мрежи се превръщат все по-засилено в огнище на екстремизъм, тъй като присъствието на политическият дискурс в тях се засилва през последните години. Именно тези обстоятелства изглежда са накарали социалната мрежа Facebook да си зададе въпроса дали се притеснявате, че някои от вашите приятели или познати в мрежата може да се превръщат в екстремисти.

Гигантът в социалните мрежи започна да подава подкани на някои потребители в САЩ, задавайки точно този въпрос, казва представител на компанията в изявление от четвъртък. Също така компанията започва да уведомява потребителите, че може да са били изложени на екстремистко съдържание, ако са станали свидетели на такова в своя нюз фийд или на друго място, както става ясно от екранни снимки, споделени в Twitter.

Едно и съобщенията, споделено в Twitter, пита потребителите: „Притеснявате ли се, че някой, когото познавате, може да се превърне в екстремист? Ние се грижим за предотвратяването на екстремистко съдържание във Facebook. Други потребители във вашата ситуация вече получиха поверителна подкрепа.“

Друго предупреждение в социалната мрежа гласи: „Групи с насилствено съдържание се опитват да ви манипулират с гнева и разочарованието ви. Можете да предприемете действия сега, за да защитите себе си и другите.“

И в двата случая на потребителите биват предоставени и линкове с помощни ресурси.

Facebook, Google и Twitter от години са под натиск да премахнат екстремистко съдържание от своите платформи, преди съдържание с насилие да се разпространи по целия свят, но този фокус се засили тази година на фона на засилен контрол върху ролята, която техните платформи изиграха в размириците и смъртоносните бунтове в Капитолия на САЩ през януари.

Пилотната програма е част от инициатива на Facebook, която има за цел да се бори с екстремистко и насилствено съдържание в сайта, чрез засичане на потребители, които търсят термини, свързани с омраза и насилие, както и насочването им към информационни ресурси и групи за помощ.

„Този ​​тест е част от нашата по-мащабна работа за оценка на начините за предоставяне на ресурси и подкрепа на хора във Facebook, които може да са се ангажирали или са били изложени на екстремистко съдържание, или може да познават някой, който е изложен на риск“, каза говорител на Facebook . „Партнираме си с неправителствени организации и академични експерти в това пространство и се надяваме да имаме повече за споделяне в бъдеще.“

Facebook заяви, че програмата е част от нейния ангажимент към призива на Крайстчърч, международно партньорство между правителства и технологични компании, което се стреми да ограничи насилственото екстремистко съдържание онлайн след клането на 51 души в джамия в Нова Зеландия, което беше предавана на живо в социалните мрежи.

През февруари Facebook заяви, че трябва да премахне увеличено количество съдържание през четвъртото тримесечие заради нарушаване на правилата срещу речта на омразата, тормоза, голотата и други видове обидно съдържание. Тя заяви, че е предприела действия срещу 26,9 милиона поста със съдържание на реч на омразата, спрямо 22,1 милиона през третото тримесечие. Но в същото време се казва, че процентът на потребителите, които са попаднали на такова съдържание, от своя страна е намалял – едва 8 от 100 000 прегледани поста са съдържали обидно съдържание, което отчасти се дължи на подобряването на алгоритмите и системите за филтриране на съдържанието.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини