6.8 C
София

Firefox преминава към нов API за разработване на допълнения, съвместими с API за Chrome

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Mozilla анонсира нов API с име WebExtensions, предназначен за създаване на допълнения за Firefox, който ще замени традиционния програмен интерфейс. Новият API е създаден с използване на стандартни уеб-технологии и е почти изцяло съвместим с API за Blink/Chrome, Opera и Safari, като по този начин разработването на допълнения за различните браузъри ще се унифицира. 


С новия приложно-програмен интерфейс създаването на допълнения за браузърите прилича на разработка на уеб-приложения – един и същ код може да работи в средата на различни браузъри и ще зависи от единни стандарти. С прехода към WebExtensions, във Firefox с минимални промени ще могат да бъдат инсталирани разширенията за Chrome, Opera, Safari, а в близко бъдеще навярно и за Microsoft Edge. По принцип, различно ще е само пакетирането на съответното допълнение.

Новият WebExtensions API е изцяло съвместим с многопроцесорния режим на работа на Firefox, който ще се появи съвсем скоро в стабилните версии на браузъра. Поддръжката на допълнения, разработени с използването на XUL и XPCOM ще престане да бъде поощрявана и постепенно ще бъде прекратена.

Преходът към WebExtensions ще бъде подсилен от преминаването на Firefox към многопроцесорен (Electrolysis) режим, при който всеки раздел ще работи в отделен процес, отделно от работата на интерфейса. Много допълнения (NoScript, Adblock Plus) не работят в този режим и ще трябва да преминат към WebExtensions.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини