fbpx
6.3 C
София

Gemasolar: необичайната слънчева електроцентрала, която може да бъде видяна от космоса

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Производството на електрическа енергия е една от най-важните дейности последно време. Смартфоните, домакинските уреди, различните мобилни устройства, електромобилите и други подобни изискват постоянно увеличаване производството на електроенергия. Традиционните изкопаеми източници (нефт и газ) постепенно се изчерпват и след няколко десетилетия напълно ще свършат. По принцип, тяхното използване в съвременния свят вече изглежда някак неправилно. Масовият преход към възобновяеми енергийни източници не се осъществява достатъчно бързо, въпреки че набира скорост. Често срещаме доста необичайни методи за генериране на електрическа енергия, но има и някои съвсем необичайни, за които малко хора знаят. И ако някой все пак знае за тяхното съществуване, едва ли познава начина на тяхната работа. Нека се спрем на едно от тези необичайни съоръжения.

Това е електроцентралата Gemasolar гледана отгоре

Най-необичайната слънчева електроцентрала

Gemasolar е първата в света слънчева електроцентрала от търговски мащаб с централна приемна кула. Това е и първата слънчева електроцентрала в света, която използва технология за акумулиране на топлината в разтопена сол. Съоръжението се намира в град Фуентес де Андалусия в провинция Севиля в Испания. Мощността на електрическата централа възлиза на 19,9 MW. Това е сравнимо с нивото на енергията, която се произвежда от една атомна електроцентрала.

Неголямата електроцентрала с използване на концентрирана слънчева енергия (CSP) започна да работи още през месец април 2011 година. Официалното откриване на Gemasolar се състоя през месец октомври 2011 година. Комплексът е собственост на Torresol Energy Investments, който е съвместно предприятие на базираната в Абу Даби компания за възобновяема енергия Masdar (40%) и испанската инженерна компания Sener (60%).

Енергията, генерирана от Gemasolar

Годишното производство на енергия от Gemasolar възлиза на 110 GWh. Това е достатъчно, за да се осигури екологично чиста енергия за 25 000 домакинства. При работата си Gemasolar намалява количеството на емисиите от въглероден диоксид с около 30 хиляди тона годишно.

Естествено, един подобен обект няма как да бъде евтин, като изграждането му струва 171 милиона евро. Финансирането е осъществено от различни източници. Сред инвеститорите са Европейската инвестиционна банка, Banco Popular и Banesto ICO.

Основните структури на слънчевата електроцентрала Gemasolar

Електроцентралата Gemasolar се състои от приемник на слънчева топлина и светлина, разположен в намиращата се в центъра на комплекса кула, пространството за панелите-хелиостати и системата за съхранение на топлината, основният компонент на която е разтопената сол. Слънчевата топлина и светлина се отразява от инсталираните на 2650 хелиостата големи отразяващи панели, разположени върху 185 хектара земя.

Панелите са направени от щампована стоманена повърхност с площ от около 40 квадратни метра всеки. Те образуват единен масив,  заобикалящ високата 140 метра централна приемна кула.

Системата за акумулиране на топлината с помощта на разтопена сол е гордостта на създателите на тази електроцентрала. Тя включва резервоари за съхранение на студена и гореща сол, в които солта може да се съхранява до 15 часа. Резервоарите са направени от стомана и са свързани към централна кула.

Температурата на разтопената сол в „хладните“ резервоари е приблизително 290-300ºC. Солите с температура 565ºC се съхраняват в така наречените горещи резервоари. Самите резервоарите са с диаметър до 23 метра и височина до 14 метра.

 

Централната кула получава концентрирано слънчево излъчване, отразено от панелите. Тяхната огледална повърхност увеличава силата на излъчване над 1000 пъти и го отразява към централния приемник. Панелите с хелиостати са свързани с обща мрежа, включваща 26 пръстена. За управлението на всеки от тях се използва собствен двигател. Те от своя страна са програмирани по такъв начин, че слънчевите лъчи да се отразяват върху кулата през целия ден и силно да я нагряват.

Централният приемник на върха на кулата е пълен със студена сол, която се нагрява от слънчевата топлина, отразена от огледалните панели. В резултат от това солта става течна поради високата температура. Тя се подава в течна форма към резервоар за горещо съхранение и след това в топлообменник. При този процес течната сол кондензира и образува пара, която задвижва турбина за генериране на електричество.

Работата през нощта

Резервоарът за съхранение на стопената сол е напоравен така, че почти няма излишна загуба на топлина. Използва се за генериране на електричество, когато слънчевата топлина и светлина са недостатъчни или недостъпни. Например при облачно време или през нощта.

Изграждането на тази електроцентрала отне около две години и започна през февруари 2009-та.  През месец април 2011 година съоръжението бе свързано към електропреносната мрежа.

Изграждането на Gemasolar

Благодарение на добре обмислената стратегия и използването на най-модерните нови технологии по време на строителството е постигната от 1,5 до 3 пъти по-голяма производителност в сравнение с традиционните възобновяеми енергийни проекти.

Много от източниците на екологично чиста енергия работят само в определени моменти. Така например, приливните електроцентрали се нуждаят от движението на водата, вятърните турбини имат нужда от вятър, а слънчевите панели работят само през деня и изискват ясно време.

Дори с толкова добре обмислени съоръжения няма да можем да се избавим от зависимостта си от изкопаемите енергийни източници още немалко години. Но проектите от подобен род правят чистата енергия много по-достъпна и масовото й приложение все по-близко.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини