fbpx
-2.1 C
София

GM ще премине изцяло към технологии с нулеви въглеродни емисии до 2040 г.

Най-четени

До 2040 г. GM ще премине изцяло към въглеродно неутрални технологии, а до 2050 г. всички произвеждани технологии от компанията, ще бъдат с нулев въглероден отпечатък. Тези планове бяха обявени от главния изпълнителен директор на General Motors Мари Бара, която обещава, че всеки лек автомобил през следващите десетилетия, ще бъде произвеждан с нулеви въглеродни емисии.

General Motors обяви в четвъртък най-новия си набор от климатични цели, тъй като изглежда подкрепя преминаването на мобилността от изкопаеми горива към чиста, възобновяема енергия. Сред прокламациите на главния изпълнителен директор на Мери Бара, влизат и обещания за трансформиране на 100% от лекотоварните автомобили с двигатели с нулеви емисии до 2035 г. и да стане напълно въглеродно неутрален автомобилен производител до 2040 г. – 10 години преди първоначалния график.

Бара каза, че GM също е подписала обещание за водене на климатично устойчив бизнес и намаляване на глобалното затопляне. Обещанието, в което влизат десетки други автомобилни, технологични и промишлени компании, по също служи като призив за действие за запазване на глобалното затопляне, причинено от човечеството, под 1,5 градуса по Целзий, в съответствие с целите, заложени в Парижкото споразумение за климата, към което САЩ отново се присъединиха в първите дни на администрацията на Байдън. GM само преди месеци обърна гръб на съдебните спорове, насочени към отпадане на правата на Калифорния да определя стандартите за емисии и икономия на горивата, като подкрепи целите на администрацията на Байдън за по-големи планове за възобновяема икономика в страната.

„General Motors се присъединява към правителствата и компаниите по целия свят, работещи за създаване на един по-безопасен, по-зелен и по-добър свят. Ние насърчаваме другите да последват примера и да окажат значително въздействие върху нашата индустрия и върху икономиката като цяло“, каза Бара.

Автомобилният производител заяви, че е работил съвместно с Фонда за защита на околната среда по тези планове, за да гарантира, че бъдещето на електрическите превозни средства е справедливо и достъпно за потребителите, именно което е ключът за масовото им навлизане. Така, GM не иска да произвежда на пазара EV предложения с цена над 40 000 щатски долара. Мащабната промяна в подхода на GM към изменението на климата ще доведе и до задействане на автомобилните производителите, които са заинтересовани от тези процеси, както и организации като EDF, за да създаде по-големи мрежи за зареждане на електромобили и да създаде по-висока екологична култура в обществото. Дейн Паркър, главен директор по устойчивост на GM, добави, че производителят на автомобили ще участва активно в комуникацията с клиентите и дилърите.

По-голямата част от работата на GM за постигане на въглеродно неутрален статут обхваща елиминиране на емисиите на отработените газове, които представляват 75% от емисиите на вредни газове, свързани с дейността на компанията. До 2050 г. GM ще има 30 електрически автомобила в продажба по целия свят и заяви, че 40% от автомобилите, продавани в САЩ, ще бъдат пълноценни автомобили за семейно и фирмено използване. Компанията също така заяви, че увеличава инвестициите в електромобили и автономни автомобили с още 27 млрд. щатски долара.

За останалата част от вредните емисии и газове, които биват приписвани на дейността и продуктите на GM, компанията заяви, че ще захранва всяка станция за зареждане, която работи на територията на САЩ, с възобновяема енергия до 2030 г. Пет години след това всяко глобално съоръжение ще работи с чиста енергия, което отразява 5-годишно ускорение на тези две цели на компанията. Изпълнителният директор на автомобилния производител повтори, че целта на GM винаги ще бъде да намали директно емисиите на вредни газове, отделяни от дейността ѝ. Работата в тази насока включва и ревизиране на веригите от доставчици, тъй като компанията предвижда партньорства и със своите доставчици, за да поддържа производството на чиста енергия, особено за зареждане на електромобилите.

За някои сфери на дейност и райони обаче е невъзможно да се намалят вредните емисии, като в тези проблематични сфери, GM обещава да инвестира в технологии и развойна дейност за улавяне на въглеродните емисии, както и ще предлага различни компенсационни пакети като резервен план, в случай че отчете, че финансирането на изследвания в сфера като улавянето на въглеродни емисии, не успее да постигне очакваните резултати. Припомняме, че Илън Мъск също обеща сериозна парична награда за финансиране на технология за улавяне и неутрализиране на отделените въглеродни емисии.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини