fbpx
13.9 C
София

Google започна да блокира crapware софтуера

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Интернет-гигантът се противопостави на crapware-програмите. Това са приложения с вградени рекламни модули, програми, които незабележимо инсталират приложения, които пробутват на потребителите реклами и често предлагат да сканират компютърната система за вируси, както и други подобни боклуци, които замърсяват и забавят Глобалната мрежа.

Google публикува ясните и точни „Правила за нежелан софтуер“ (google.com/intl/bg/about/company/unwanted-software-policy.html), в които са формулирани характеристиките, на които отговаря нежелания софтуер:

  • Подвежда потребителите с предложения, които не се изпълняват
  • Опитва се да подмами потребителите и да се инсталира заедно с друга програма
  • Не информира потребителя за някои важни и значими функции
  • Засяга компютърната система на потребителя по най-неочакван начин
  • Трудно се деинсталира
  • Събира и предава лична информация без знанието на потребителя
  • Включен е в софтуерни пакети, без това да е упоменато

В началото на тази седмица Google реши да опита поне малко да почисти уеб-пространството от този боклук и започна да блокира софтуера, който не отговаря на тези изисквания. Новата функционалност е включена в браузъра Chrome, при който на потребителя се предлага да се откаже от изтеглянето на подобен софтуер.

Това е изключително полезна и благородна задача в дългосрочна перспектива. Можем да дадем пример с много безплатни програми, които се предлагат от трети сайтове, но с вграден неприятен външен софтуер.

Ето как изглежда търсенето в Google при въвеждането на „vlc download“:

Ето как изглежда с включени crapware филтри:

А ето как изглежда същото запитване в Yahoo и Bing:


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини