fbpx
23.8 C
София

Google имат нов сериозен конкурент

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Лидерите сред интернет търсачките – Bing, Yahoo и най-вече Google – си имат нов сериозен конкурент срещу себе си. Въпреки че те имат доста преднина в сектора, YaCy би могла да стане новата любима на потребителите търсачка, която още по-адекватно да отговори на очакванията, желанията и претенциите на аудиторията.

YaCy е дело на софтуерни активисти, които имат за цел да предоставят на онлайн потребителите един наистина качествен и напълно безплатен продукт. Идеята зад създаването на търсачката се базира на концепцията да се прехвърли дейността по търсенето върху самата аудитория. По този начин и YaCy би трябвало да се разпространи по-бързо в онлайн пространството. След свалянето и инсталирането на търсачката, всеки потребител става деен участник в подобряването на търсенето в интернет, като сам внедри нови въпроси, проблеми и теми в базата данни за това търсене.

Две са нещата, на които силно се надяват, създателите на YaCy. На първо място, те искат да направят една далеч „по-чувствителна” търсачка, която да дава предложения в много по-широк аспект. От друга страна, от YaCy се очаква да се справя добре и с цензурирането на нелегално съдържание в интернет.

YaCy дебютира вчера – на 28 ноември 2011 година. От тогава тя е достъпна за сваляне и инсталиране безплатно. До момента търсачката е активирана от над 600 участници, които доброволно са решили да вземат участие във внедряването на нова информация и теми в онлайн търсенето. Michael Christen – главният ръководител в проекта за създаването на YaCy – сподели, че почти всичко, което правим онлайн, предполага търсене. В констатацията се състои и основната идея на новата търсачката – всички тези многообразни действия и дейности да допринесат за разрастването на нови евентуални търсения и предложения за търсенията.

YaCy е съвместима с Windows, Linux и Mac операционните системи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини