fbpx
8.6 C
София

Google помага на организация да разминира районите на военни конфликти

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


HALO Trust, неправителствената организация, която се занимава с разчистването на последиците от военни конфликти по света, разкри наскоро, че използва навигационни продукти, създадени на основата на услуги на Google, за да установят разположението на минни полета в Косово без да има нужда от излагането на риск на хора.

При честването на 25 години от създаването си, представител на организацията заяви, че Google Maps и Google Earth Pro са улеснили задачата им по отстраняване на мини. За да илюстрира начинът, по който софтуера е променил начина им на действие, HALO Trust публикуваха серия от интерактивни карти и интервюта с жителите на село Кривеник в Косово, които са били заобградени от мини в последните 15 години.

В качеството си на първата хуманитарна организация с нестопанска цел, която се занимава с разминиране, HALO Trust премахва последиците от войната в страни, в които се водят военни конфликти от 1988г. От своето създаване организацията е разчистила повече от 1.4 млн. мини и други неизбухнали амуниции, унищожили са над 53 млн. куршума и са демобилизирали 3300 тежки войскови установки.

Хората от HALO Trust споделят, че с продукти, като Google Maps, те успяват да картографират опасните райони, да регистрират съществуващите данни и да покажат резултатите от своята работа на донорите на организацията и правителствата по света.

През 2001г. силите на НАТО обявиха официално не само Кривеник, но и цяло Косово, свободно от мини. Но само между 2006г. и 2007г., HALO Trust идентифицират 72 минни полета и касетъчни установки в района, които е трябвало да се прочистят.

„Работим в няколко страни и региони по света и разчитаме на лесни за ползване инструменти, които ни помагат да установим разположението на минните полета без да излагаме хора от екипа ни на риск. Работата ни се състои в това да извадим мините от земята, за да могат хората да се върнат спокойни по домовете си. Инструменти, като Google Maps и особено Google Earth Pro ни помагат в усилията ни“, заявява Гай Уилоуби (Guy Willoughby), изпълнителен директор на HALO Trust. Що се отнася до Косово, организацията е успяла да разминира 27 минни полета и продължава своята работа“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини