fbpx
5.8 C
София

Google преоткри адресния ред: с въвеждането на @ може да се търси в историята и отметките

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Притежателите на съвременни персонални компютри и лаптопи понякога отварят толкова много раздели в браузъра Chrome, че започват да се затрудняват да намерят необходимия – вижда се само част от една малка иконка, върху която трябва да се постави курсора на мишката, за да се види нещо повече, а това забавя работата. Google е решил да улесни работата на потребителите чрез съществено обновяване функционалността на адресния ред на своя фирмен браузър. Сега директно от адресния ред е възможно да се търси необходимия раздел. И още, по съвсем същия начин може да се извършва търсене в историята и в отметките на браузъра. По този начин вече не се налага да се отварят падащи менюта и да се преглеждат дългите списъци с историята и отбелязаните сайтове.

Използват се трите ключови думи tabs, bookmarks и history. Необходимо е само курсорът да се постави в адресния ред, да се въведе знака @ и веднага след него едната от тези ключови думи. Ако ще се търси сред разделите, е необходимо в началото на адресния ред да се въведе командата @tabs и от появилият се падащ списък да се търси необходимия раздел. Не е необходимо да се въвежда точната дума – вградената търсачка е интелигентна и разбира контекста.

Командата @bookmarks също е много удобна, понеже потребителите често добавят интересни ресурси, материали и статии към отметките и там постепенно се събират стотици и хиляди заглавия и линкове. Да се търси в ръчен режим необходимото е доста трудно и отнема много време, но сега е достатъчно само да се въведат няколко букви и интелигентната търсачка ще намери необходимото и веднага ще предложи няколко от най-подходящите варианти. Важно е да добавим, че това търсене се извършва във всички отметки на потребителя, дори и те да са разположени в различни папки, а това силно ускорява процеса.

Но най-удобният инструмент е функцията за търсене в историята на браузъра с помощта на адресния ред. Разбира се, тази възможност я има и в съответната точка на менюто, но използването на команда в адресния ред е много по-удобно и по-бързо. С помощта на тага @history потребителят може много по-комфортно да намери необходимото съдържание без да се налага да прелиства стотици линкове, които обикновено много си приличат.

Да добавим, че новата функционалност се разпространява постепенно и при някои потребители въвеждането на @ в началото на адресния ред може да не доведе до нищо. Но новите функции са предназначени за всички потребители и в рамките на два-три дни всички би трябвало да ги получат. Редица български потребители вече получиха тази функция.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини