Макар и все още да подлежи на дебат, дали вече има работещ квантов компютър или не, Google се подготвя да предлага инструменти и приложения, свързани с квантовите изчисления. Според репортаж на Bloomberg, компанията ще започне да предлага достъп до квантова технология посредством облака. Според презентация, която е станала достояние на агенцията, компанията работи по специализиран хардуер, както и по нещо, което тя нарича „ембрионичен квантов дейта център“. Вторият слайд от въпросната презентация представя инициатива с кодовото име ProjectQ, която е открит проект, с който се цели да бъдат привлечени разработчици, които да пишат код за квантови компютри.

Google започна сериозно да обръща внимание на квантовата компютъризация преди четири години, когато закупи един от компютрите на D-Wave.

Пропагандаторите на идеята за квантовата компютъризация твърдят, че тя ще революционизира днешната компютърна индустрия, като ще успее да решава проблеми, които понастоящем не могат да бъдат решени, и които изискват изчислителна мощ с каквато днешния хардуер просто не може да се справи. Предлагането на квантовите изчисления като облачна услуга е оправдано от икономическа гледна точка, тъй като достъпът до квантов компютър ще бъде значително по-евтин за специалисти и разработчици. Според Питър Макмахан от Харвардския университет, който коментира новината за Bloomberg, слуха, че Google цели предлагането на облачен достъп до квантовия им хардуер звучи напълно логично с оглед на практиката на компанията и идеите им. Вероятно, в началото, смята той, достъпът ще е по-ограничен и технологията ще е достъпна за специалисти, работещи в сферата на изкуствения интелект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари