fbpx
1.8 C
София

Google Chrome вече блокира всички нахални изскачащи известия

Най-четени

С пускането на Chrome 86 по-рано този месец, Google вече автоматично скрива изскачащите прозорци от уебсайтове, които показват на посетителите нежелано съдържание, което е против правилата на компанията.

Гигантът в търсещите машини за първи път въведе своя „потребителски интерфейс за даване на разрешение за изскачащи прозорци“ още във версията Chrome 80, а по-късно беше подобрен в Chrome 84, когато компанията започна автоматично да записва сайтовете в своята система за антиспам уведомяване, които използват измамни модели, за да поискат от потребителите за разрешения за уведомяване.

В последната версия на Chrome промените се фокусират върху блокирането на  съдържанието на известията и изскачащите прозорци, които идват от сайтове, които вече имат история с изпращане на злоупотребяващо съдържание до потребителите. Например някои сайтове използват уеб известия за изпращане на зловреден софтуер или за представяне на системни съобщения в опит да получат идентификационните данни за вход на потребителя.

Сега, когато потребителите посетят даден уебсайт, известен с показването на натрапчиви известия, те автоматично ще бъдат блокирани на настолните устройства, докато при мобилните телефони ще се появява прозорец от Chrome, който ще ги информира, че „Този сайт може да се опита да ви подмами да разрешите натрапчиви известия“. Потребителите на настолни компютри също ще могат да видят това съобщение, като кликнат върху зачеркнатата икона на звънец в адресната лента. Потребителите на Chrome също ща имат възможност да блокират известията от даден сайт, а също така и да ги позволят, ако смятат, че е безопасен и известията от него няма да ги притесняват.

За да открие кои сайтове злоупотребяват с известията, Google ще използва автоматизираните си уеб роботи, за да се абонира за известяване от сайтовете. Известията, които след това автоматично ще се изпращат до роботите на компанията, ще бъдат анализирани и когато бъде засечено злоупотребяващо съдържание, те ще бъдат включвани в черния списък, използвайки технологията за безопасно сърфиране на компанията. Всички сайтове, за които се установи, че изпращат обидни известия, ще бъдат добавяни в черния списък автоматично, но техните администратори могат да поискат преразглеждане от Google, ако смятат, че тази оценка е погрешна или вече са променили съдържанието си.

Собствениците на сайтове ще могат да предотвратят блокирането на техните известия, като използват отчета за неправомерни известия на Search Console, за да разберат дали уеб роботите на Google са открили злоупотребяващо поведение от техните сайтове.

В същото време обаче компанията ще уведоми регистрираните собственици на сайтове по имейл 30 дни преди започване на прилагане на блокирането, за да могат да се справят с всякакви злоупотребяващи проблеми с уведомяването и да поискат техният сайт да бъде прегледан отново.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини