Според прогнозата на аналитичната компания GTM Research, цената на слънчевата енергия тази година ще слезе под 2 цента за киловатчас и ще счупи предишния рекорд от 2,42 цента за киловатчас, предложена на борсата в Абу Даби.

Според аналитиците на GTM Research, които прогнозират увеличение на общата мощност на слънчевите панели до 85 гигавата през 2017 година, още при първите търгове в Саудитска Арабия, ще бъде предложена цена на слънчевата енергия под 2 цента за киловатчас.

Главният аналитик на GTM Research, Бен Гатиа каза:

Условията при които ще се осъществят първите търгове в Саудитска Арабия са същите, при които бе постигнат предишния рекорд – дългосрочни проекти, на практика нулева цена на земята, нищожно ниски цени на разрешителните за инсталиране на слънчеви панели, ниски данъци – това са крайно привлекателни финансови условия

Предишният рекорд бе поставен през месец септември миналата година по време на търговете в Абу Даби, когато китайският производител на слънчеви панели JinkoSolar и японската компания Marubeni предложиха цена от 2,42 цента за киловатчас слънчева енергия. Преди това на чилийската борса компанията SunEdison предложи цена от 2,91 цента за KWh.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари