fbpx
0 C
София

IBM Watson ще работи в кол-центровете на службите по поддръжка

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Статистиката показва, че службите за поддръжка в кол-центровете на САЩ изразходват приблизително 112 милиарда американски долара годишно. Това са около 270 милиарда обаждания, половината от които остават нерешени. Почти всеки може да си припомни случай, когато обаждането в подобна служба се превръща в дълга игра по изслушване на предварително записани фрази и натискане на цифровите бутони, само за да се свържете с жив оператор, който не може да вникне във вашия проблем.

Суперкомпютърът Watson, който печели викторини с човешка реч и вече работи като диагностик за ракови заболявания, може да се справи и с тази задача, считат специалистите на IBM. Според техни данни, около 60% от нерешените проблеми и въпроси на клиентите могат да бъдат преодолени чрез по-бърза работа на кол-центъра.

След около месец ще започне тестването на технологията Watson в службите по поддръжка на организации като австралийската банка ANZ, Royal Bank of Canada, израелския мобилен оператор Celcom, центъра за изследване на потребителското поведение Nielsen и други. Watson ще общува с клиентите чрез разнообразни канали: чат, електронна поща или чрез програми за мобилни телефони. Чрез допълнително заплащане се предлага и системата за разпознаване на човешка реч.

Watson само за седмица може да погълне тонове информация за всички продукти и услуги на компанията – от официалната документация и спецификации до отзивите в различните форуми. Суперкомпютърът може мигновено да намери необходимата информация при гласно зададен въпрос и веднага да отговори.

Виждаме, че основните клиенти на Watson са банките и може би функциите на бек-офиса ще бъдат иззети от експертните компютърни системи с изкуствен интелект, предлагащи депозитни и кредитни програми с разнообразен лихвен процент и продължителност.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини