fbpx
3.5 C
София

Khronos представи Vulkan – новият графически API, който ще замени OpenGL

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Консорциумът Khronos, който разработва нови графични стандарти анонсира Vulkanнов високоефективен API за достъп до графичните и изчислителните възможности на графичните процесори. Технологията Vulkan се разработва в рамките на инициативата OpenGL Next Generation, която има за цел да осигури ефективна работа със съвременните графични ускорители и да премахне основните недостатъци на OpenGL. Предвижда се силно опростяване на драйверите, вграден компилатор на шейдърите, генериране на командите за GPU директно от приложението и други. Началната версия на спецификацията за Vulkan трябва да се появи до края на тази година.

Vulkan осигурява пълна многопоточна работа за съвременните графични процесори. Един от основните проблеми на OpenGL е фиксирания поток команди и минимален достъп до графичния процесор, като всичко се извършва от драйверите. При Vulkan се работи по-активно с GPU и се минимизират изчислителните загуби, внасяни от драйверите. Управлението на паметта и обработката на грешките, които при OpenGL се извършват от драйвера, сега са изнесени на ниво приложение, самите драйвери са сериозно опростени и се постигат осезателно по-бърза работа и напълно предвидим резултат.

Vulkan обхваща всички компютърни платформи и предоставя единен API за настолни, мобилни и Web-системи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини