fbpx
28.8 C
София

Lenovo отново инсталира Spyware в своите компютри

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Досега Lenovo на два пъти бе обвинявана в инсталиране на нежелан софтуер на потребителските компютри. Изглежда че това не оказва никакво влияние на Lenovo, понеже отново се случва същото. 

Този път се предполага, че Lenovo продава информация за активността на потребителите, на маркетингови и аналитични компании. Оказа се, че Lenovo на някои възстановени компютри инсталира програмата Lenovo Customer Feedback Program 64, която би трябвало да събира отзиви на потребителите за качеството на онлайн-услугите на Lenovo.

Програмата почти всеки ден изпраща своите отчети, но в същото време експертите, работили по компютрите на Lenovo твърдят, че никога не са използвали тази програма и не са давали отзиви за работата на компютрите на Lenovo.

 

Последвалата проверка показа в директорията C:\Program Files (x86)\Lenovo\Customer Feedback Program програмата Lenovo.TVT.CustomerFeedback.Agent.exe, а в същата директория има още три файла – една dll библиотека и конфигурационни файлове. Във Wikipedia се казва, че Omniture е компания за маркетинг и уеб-анализ, а SiteCatalyst е техният сайт за обработка на данни. По този начин се разбра, че ежедневната активност на Lenovo Customer Feedback Program 64 се състои в изпращането на данни за посетените от потребител сайтове и използваните приложения. Lenovo дори предупреждава за това чрез текст в потребителското споразумение.

Потърсени за коментар, от българския офис на Lenovo, за Kaldata обявиха официалното становище на компанията:

„Събирането на статистически данни от Lenovo се превърна в обект на дискусии в социалните и онлайн медии. Подобно на други компании в индустрията с настолни компютри, смартфони и таблети, посредством познатата опция End User License Agreement, продуктите на Lenovo събират единствено статистически данни, които не са лични и идентифициращи, и които целят да помагат за усъвършенстването както на настоящи,така и на бъдещи продукти. 

Като подготовка за Windows 10, всички предварително инсталирани програми на настолните компютри на Lenovo са неколкократно тествани от Lenovo и трети независими страни за техническа надеждност и поверителност. Предварително инсталираните програми в Windows могат да бъдат премахнати от всеки потребител от Control Panel, меню “Add/remove programs”, кликват на програмата и изберат “uninstall“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини