Автономният хеликоптер Black Hawk на Lockheed Martin може да се управлява без истински пилоти. Това е възможно благодарение на технологията ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System). 

Чрез нея беше изпълнена 30-минутен полет, за да се демонстрира способността за адаптиране към различни условия на мисията.

С активирана ALIAS Black Hawk е способен да се движи с типична скорост и височина през симулиран градски пейзаж. Дори успява да избягва въображаеми сгради, като същевременно препланира маршрута в реално време. Симулацията на бордовия сензор осигурява данни за препятствията в реално време. Това позволява на хеликоптера автономно да изпълни серия от разнообразни завои, маневри и прави, преди да завърши перфектно кацане.

Тази способност ще позволи на пилотите уверено да превключват между автономни и пилотирани режими във всеки момент от мисията си буквално с едно завъртане на превключвателя. Това ще подпомогне автономния полет по време на широк спектър от мисии, като например полет в среда с влошена видимост (DVE) и в затворени зони. Най-важното е, че ALIAS ще може автоматично да открива и предотвратява опасни ситуации, които водят до инциденти, като по този начин ще спасява човешки живот.

Бенджамин Уилямсън, водещ пилот на теста във Форт Кембъл.

Ще стигнем ли до момент, в който човечеството ще се довери достатъчно на автономните технологии? Как мислите?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари