fbpx
1.4 C
София

Mastercard ще премахне магнитните ленти от дебитните и кредитните карти

Най-четени

Mastercard обяви, че постепенно ще прекрати използването на магнитни ленти в своите кредитни и дебитни карти през следващото десетилетие, тъй като индустрията преминава към по-сигурни или удобни алтернативи като чипове и безконтактни плащания, обявиха от компанията. В прес съобщението се казва, че с това решение Mastercard ще превръща в първия лидер в разплащателните технологии, който окончателно е обявил намеренията си да премахне технологията на магнитните ленти, която датира от 60-те години на миналия век.

От компанията казват, че преходът ще започне през 2024 г., когато магнитните ленти вече няма да бъдат необходими за новите карти в региони като Европа, където чип картите и безконтактните разплащания отдавна доминират. В САЩ, където преминаването към плащания с чиповете в дебитните карти е по-бавно, преходът ще започне през 2027 г. След 2029 г. плановете са да няма нови дебитни или кредитни карти Mastercard с магнитна лента, като се очаква вече произведените карти напълно да изчезнат до 2033 г.

Магнитната лента, която може да срещнете във всяка дебитна карта в момента, е изобретена през 60-те години на миналия век. Магнитните ленти бяха огромно подобрение в сравнение с релефно отпечатаните данни на картата, които касиерите всеки път трябваше да записват, когато клиент иска да направи плащане с карта. Но през 90-те години на миналия век започна масово навлизане на EMV чипове, които представляват начин за по-сигурно съхранение на данните на картодържателите на малки чипове с интегрална схема, вградени в картите – това са златистите или сребристи чипове, които може да откриете в почти всяка дебитна карта в момента. В наши дни 86% от транзакциите с карти се осъществяват посредством прочитане на EMV чипове. Те обикновено се удостоверяват с помощта на ПИН код, но някои компании планират да въведат биометрично удостоверяване като по-сигурна форма на верификация.

Интересното е, че в САЩ EMV чиповете не са приети в същата степен, в която са приети на други места по света. Миналата година процентът на транзакциите с технологията в страната е бил около 73% въпреки големите усилия за насърчаване на транзакциите през чип.

Въпреки че чип картите се позиционират като наследник на картите с магнитни ленти, Mastercard отбелязва, че безконтактните разплащания, които могат да се извършват с карта, или директно със смартфон, са увеличили популярността си по време на пандемията от коронавирус. Обемът на безконтактните транзакции се е увеличил с 1 милиард през първото тримесечие на тази година в сравнение с миналата година. В световен мащаб 45% от транзакциите на физически лица през тази година са били безконтактни. Увеличава се и обемът на операциите през смартфони и други смарт устройства, които използват NFC технология за разплащане на ПОС терминал и теглене на АТМ устройство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини