fbpx
19.2 C
София

Microsoft започна обратното изкупуване на акции за $60 милиарда

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

През 2014 година поста генерален директор на Microsoft бе заето от Сатя Надела, който успя да върне на софтуерния гигант званието международен технически лидер, което засили позициите на корпорацията в сферата на областната инфраструктура, мобилния софтуер и алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Под управлението на Надела пазарната капитализация на Microsoft достигна $2,2 трилиона, а паричните резерви възлизат на $130 милиарда. Това даде възможност в началото на тази седмица Microsoft да даде $60 милиарда за обратното изкупуване на своите акции. Останалите пари от финансовия резерв ще бъдат използвани за закупуване на други компании и за увеличаване на дивидентите на инвеститорите.

Решението за обратно изкупуване на акции няма срок на действие, като Microsoft си е запазил възможността да прекрати тази операция във всеки един момент. Да напомним, че тази година финансовите активи на Microsoft нараснаха със сериозните 35% след което софтуерният гигант стана втората по пазарна капитализация публична кампания. Едновременно с това тримесечната дивиденти бяха увеличени с 6 цента, като по този начин дивидентите от една акция достигнаха 62 цента.

Това е третата поред аналогична операция на Microsoft. През месец септември 2020 година корпорацията обяви обратно изкупуване на акции на обща сума $40 милиарда. И още, обратно изкупуване на акции бе осъществявано и през 2013 година.

Засега не се съобщава колко акции е успял да изкупи Microsoft. За сметка на това е известно, че голям брой акции притежават инвестиционните компании Vanguard, BlackRock и някои други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини