fbpx
3.9 C
София

Microsoft представи напълно преработен Skype клиент за Linux

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Skype за Linux отдавна не бе обновяван и заседна на версия 4.3.0.37, която излезе през 2014 година. Но Skype клиентът за Windows се обновява непрекъснато и вече стигна версия 7.24. Новият Skype за Linux е характерен преди всичко с цялостния преход към уеб-технологиите за интерфейса и с използването на WebRTC за осъществяване на връзката. Новият Skype клиент е създаден с използването на платформата electron и на практика е опакован като самостоятелно приложение, което е надстройка към Chromium и Node.js, в която се изпълнява самият уеб-клиент.

 

Засега това е алфа версия, е която не са реализирани всички възможности. Така например, в сравнение със стария клиент, не работи видео връзката, обажданията към мобилните и стационарните телефони, изпращането на SMS, няма настройки, не могат да се добавят нови участници, а историята е ограничена до 30 дни. Но най-значителното ограничение е, че новата версия работи единствено с новите версии на Skype – за Windows, macOS, iOS и Android, но не може да се свързва със стария клиент за Linux версия 4.3.0.37. За сметка на това има нови емотикони.

 

Вече има deb и rpm пакети, които са предназначени за Fedora 23, Debian 8.5, Ubuntu 16.04, Ubuntu GNOME 16.04, openSUSE 13.2 и 42.1. Новият Skype работи в GNOME, Unity, MATE, Cinnamon и KDE. Има само 64-битови версии.

Едновременно с това излезе и нов уеб-клиент за Skype (web.skype.com), който работи с Chrome OS и браузъра Chrome.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини