Microsoft официално обяви, че Translator за Android, iOS и Amazon Fire вече може да работи офлайн, благодарение на вградените в него нови алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Софтуерният гигант още през 2016 година представи Neural Machine Translation, но тази система можеше да работи само онлайн, понеже ИИ изисква твърде голяма изчислителна мощност. Миналата година Microsoft заедно с Huawei съществено подобри своя модел на ИИ превод, използвайки наличния в някой смартфони чип с вграден невронен процесор. Сега алгоритмите на NMT са подобрени и настроени, като по този начин преводачът може да работи с всеки по-съвременен процесор, без да се налага използването на специализирани ИИ чипове.

Microsoft счита това достижение за изключително важно. Разкриват се съвсем нови възможности за създаването на ИИ инструменти от ново поколение, които могат да работят офлайн – без никаква връзка с каквато и да било мрежа.

В сравнение с всички други офлайн преводачи, Neural Machine Translation работи 23% по-добре и по-качествено. И още, инсталационният файл и необходимото дисково пространство са намалени с 50%. Програмата поддържа следните езици: арабски, опростен китайски, френски, немски, италиански, японски, корейски, португалски, руски, испански и тайвански.

Засега NMT работи само на Android, iOS и Amazon Fire устройства. Версията за Windows се очаква да излезе съвсем скоро.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари