7.6 C
София

Microsoft Edge се опитва да догони Google Chrome с въвеждането на нова функция

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Новият браузър Microsoft Edge бавно набира популярност, дискретно задминавайки Mozilla Firefox по дял на използване. Той окончателно доказа превъзходството на Chromium енджина срещу конкуренцията на Mozilla, но въпросът е ще успее ли Microsoft да направи по-добър Chromium браузър от Chrome, първият Chromium потребител. Изглежда компанията усилено работи в това направление, представяйки една отдавна чакана функция. Тя ще спести на вашия компютър RAM памет и време на заетост на процесора, точно по начина, по който Chrome работи.

В браузъра на Microsoft функцията се казва „спящи страници“ (Sleeping Tabs) и ще вкарва вашите Edge прозорци в режим на хибернация, тоест ще се прехвърлят от паметта в твърдия диск. Ще можете да настройвате таймер, в което страниците да бъдат неактивни преди да се „приспят“. Можете да ги поддържате до 12 часа или да ги деактивирате веднага след като се прехвърлите към друг прозорец/раздел. Може да съставите и списък с изключения, за тези специални страници, които предпочитате да са ви винаги подръка. Активирането на спяща страница ще изисква няколко допълнителни секунди време за зареждане (в зависимост от типа на дисковия носител).

Както можете да се досетите, функцията е идентична със „замразяването на страници“ в Google Chrome. Тя си проправи път в софтуера на края на миналата година и сега е оптимизирана, за да се изпълнява дискретно, без да тревожи потребителите. Microsoft също има доста работа. Компанията е добавила функцията като експериментален флаг в Edge Canary изданието на браузъра. За целта е необходимо да влезете в edge://flags страницата и да потърсите Sleeping Tabs. След активиране на флага или флаговете и рестарт на браузъра можете да влезете в настройките (раздел System) и да настроите таймера, съгласно който да се деактивират многобройните ви интернет сайтове.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини