През месец септември в пустинята на Невада NASA възнамерява да тества компактен ядрен реактор, който е в състояние да осигурява електрическа енергия за мисиите на други планети. Агенцията се върна към този проект, след като го бе изоставила през последните 50 години.

Възможността за генериране на електрическа енергия на другите планети е един от най-важните фактори за успеха на колонизирането и тераформирането на други светове. От електрическата енергия зависи създаването на необходимите условия за живот и научни изследвания. Според специалистите на NASA, марсианската експедиция ще има нужда от около 40 KW електричество – толкова енергия е необходима за 8 земни обитаеми сгради, а NASA знае откъде да вземе тази енергия.

През последните три години NASA вложи големи инвестиции в проекта Kilopower, в рамките на който се създава „компактен, евтин и мащабируем ядрен реактор за научно-изследователски цели“. Бюджетът на проекта е $15 милиона годишно и този септември NASA ще покаже какво се е получило: мини реактор с височина 1,9 метра и мощност 1 KW.

Подобен компактен ядрен реактор NASA тестваше през 60-те години в рамката на програмата SNAP. Аналогични проекти на атомни реактори за космически апарати създаваше и СССР.

На Марс могат да се използват слънчеви панели, но в лунния картер Шакълтън, главен кандидат за строителството на междинна база за полета до Марс, има вода, но е съвършено тъмно. А слънчевите райони на Марс получават само една трета от светлината, която получава Земята.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари