fbpx
0.3 C
София

Nokia и Vodafone увеличиха с 40 пъти скоростта на пасивните оптични мрежи

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Съвместният екип от специалисти на Nokia Bell Labs и Vodafone поставиха нов рекорд – партньорите успяха да увеличат стабилната скорост на връзката с помощта на оптичен кабел до 100 Gb/s при една и съща дължина на вълната. Това е с 10 пъти по-бързо от днешните най-съвременни мрежи и 40 пъти по-бързо от стандартните мрежи. Едновременно с това консумацията намалява с 50%. Според прогнозите на Nokia, новата технология ще изиграе ключова роля при разгръщането на 5G и 6G мрежите, и ще стане обединяваща инфраструктура за всички телекомуникационни услуги.

Системата 100G PON осигурява 40х ръст на скоростта в сравнение с широко разпространените GPON и над 10 пъти превъзхожда съвременните аналози, каквито са например XGS-GPON. Новата технология използва концепцията на високоефективни и адаптируеми мрежи от следващо поколение. 100G PON използва групиране на модемите – подобни методи вече се използват при разгръщането на стандартните оптични кабелни мрежи, като основната разлика е в конфигурацията на модулите и DSP чиповете.

Скоростта за обмен на данни от 100 Gb/s Nokia Bell Labs е постигнала чрез използването на популярната 25G оптика съчетана със съвременните технологии за цифрова обработка на сигналите. Специалистите на Nokia и Vodafone се обединили в едно група оптични модеми (ONU) в една единна мрежа, а сигналния процесор осигурява обмена на информацията за 100G мрежите. При това новият DSP не само е извел скоростта за обмен на данни на съвсем ново ниво, но едновременно с това е намалил латентността, като в същото време консумацията на електрическа енергия е намаляла с 50%.

Новата технология ще е от най-голяма полза за мобилните оператори, а съхраненето на информацията в центровете за обработки на данни ще стане значително по-евтино.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини