fbpx
5 C
София

Private Relay на Apple няма да се предлага за потребителите в Китай

Най-четени

Новата функция Private Relay на Apple, която е предназначена да скрива данните от сърфирането на потребителите, както и да защитава тяхната поверителност, няма да бъде достъпна в Китай, съобщават от Ройтерс. Функцията беше обявена по време на Световната конференция за разработчици на Apple като част от нов абонаментен пакет, наречен iCloud Plus. Други държави, в които няма да се предлага услугата, са Беларус, Колумбия, Египет, Казахстан, Саудитска Арабия, Южна Африка, Курткменистан, Уганда и Филипините.

Този ход е последната отстъпка, направена от Apple, за да предложи услугите си в Китай, пазар, за който Ройтерс отбелязва, че представлява почти 15 процента от приходите на компанията. Достъпът на китайските граждани до интернет е силно регулиран и има ограничен достъп до технологии като виртуални частни мрежи, които помагат на гражданите да избягват проследяването и да заобикалят цензурата.

Трябва да отбележим, че Apple не описва Private Relay като VPN, като се позовава на техническите характеристики за това как работи, но услугата защитава поверителността на потребителите по подобен начин.

През 2018 г. Apple започна да съхранява някои ключове за криптиране на iCloud в Китай и прехвърли своите сървъри и друга инфраструктура, използвани за потребителите в Китай, в рамките на страната. Въпреки че компанията заяви, че този ход ще подобри „скоростта и надеждността на iCloud“, критиците ѝ заявиха, че ще това ще позволи на китайските власти да получат достъп до потребителските данни, благодарение на правната система на страната. Предишната година Apple премахна няколко основни VPN приложения от своя App Store в Китай в отговор на местните разпоредби, изискващи доставчиците на VPN да имат държавен лиценз.

Според Apple, Private Relay криптира потребителския трафик и го изпраща чрез две интернет връзки по такъв начин, че нито едно лице не може да види съдържанието на данните за сърфиране на потребителя. Първата контролирана от Apple връзка дава на потребителя анонимен IP адрес, докато втората връзка от трета страна дешифрира уеб адреса и препраща данните към местоназначението. Apple казва, че Private Relay крие потребителския трафик от доставчици на интернет услуги, рекламодатели и дори самата Apple.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини