По време на Snapdragon Summit, Qualcomm представиха технология, с която възнамеряват да променят приема на смарт очилата днес със Snapdragon AR2 Gen 1 – първият чипсет на компанията, насочен специално към допълнената реалност, предава Auganix. Медията напомня, че Qualcomm имат вече установено присъствие в XR (extended reality, термин, служещ да обозначи сбора от устройства, насочени към допълнената, смесената и виртуалната реалност) пространството с Meta Quest 2 и Pico 4, които използват XR2 платформата на компанията, докато най-новия шлем на Meta, Quest Pro използва XR2 Plus.

Докато обаче настоящата технология на Qualcomm обслужва основно нуждите на шлемовете за виртуална реалност и AR устройства с различен форм-фактор, като например Hololens 2 на Microsoft, Snapdragon AR2 Gen 1 е насочени специално към смарт очилата, които отвъд експеримента на Google с техните очила преди вече доста години, така и не изпълниха обещаното до този момент. Но Qualcomm смятат, че именно Gen 1 ще направи тази революция. Компанията обяви, че чрез новата технология настоящите очила могат да са значително по-леки и по-малки от представения по-рано референтен дизайн на техните Wireless AR Smart Viewer очила. Причината за това е, че главният процесор тук заема с 40% по-малко площ, бива доставяно 2.5 пъти по-добро представяне на изкуствения интелект, докато в същото време консумираната енергия се намалява наполовина. Всичко това, смятат Qualcomm, ще позволи комфортното носене на устройството за значително по-дълъг период от време, като ще задоволява напълно нуждите, както на потребителите, така и на предприятията.

С цел намаляване на тежестта и дебелината на рамките от двете страни, Qualcomm са разработили специална за целта мултичип архитектура, която включва AR процесор, AR ко-процесор и платформа за свързаност. Освен това Snapdragon AR2 успява да разпредели динамично обработката на подаващата се на забавяне информация за възприемане директно към очилата, докато по-сложните данни биват обработвани от смртфон със Snapdragon процесор, персонален компютър или друго подходящо устройство.

„Ние създадохме Snapdragon AR2, за да се справим с уникални предизвикателства, характерни единствено за носимите AR устройства и да доставим водещи за индустрията обработка на данните, изкуствен интелект и свързаност, които могат да се вместят в стилен форм-фактор“, споделя в специално прес-съобщение вицепрезидента към отдел „XR продуктово управление“ в Qualcomm Хюго Суарт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари