SpaceX Corp. иновативната компания на Илън Мъск, получи разрешение от Федералната комисия по комуникациите на САЩ (Federal Communications Commission, FCC) да доставя чрез сателитите на Starlink интернет свързаност към движещи се превозни средства. Одобрението е било дадено в края на миналата седмица, като засяга различни видове превозни средства – автомобили, камиони, бусове, яхти и даже самолети.

Starlink е програма, която SpaceX стартира преди три години с цел да доставя интернет посредством техни собствени сателити, изведени в орбитата около Земята. Засега техният брой е 4000, като планът е те да достигнат 10 000. Основна цел на Starlink е доставяне на свързаност към райони, които не се покриват добре от наземната интернет инфраструктура. През 2021 изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск заяви, че SpaceX може да отдели до $30 милиарда финансиране за проекта, като част от парите ще се върнат под формата на абонаментни такси. Според самата компания, желаещите да се включат в програмата са повече от 400 000.

Настоящето одобрение от FCC ще подпомогне тази възвращаемост, тъй като доставянето на свързаност към движещите се превозни средства открива съвсем нови източници на печалба за SpaceX. Според репортажи, компанията даже вече е влязла в преговори с хавайските авиолинии и с въздушния превозвач JSX за доставяне на безжичен интернет.

Потребителите на Starlink се свързват с услугата посредством специални антени, наричани потребителски терминали. Те се свързват към сателитите чрез част от радиоспектъра, познат като 12-гигахерцовата честота. Американският сателитен доставчик Dish Network също използва тази честота за някои от своите услуги, което се оказва и причината те да протестират пред Федералната търговска комисия на САЩ да не позволяват на Starlink да я използва.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари