Илън Мъск постепенно се приближава към поставената цел – пилотируем полет до Марс и създаването на марсианска колония. Един от междинните етапи е създаването на тежката ракета носител Falcon Heavy. Работата върху тази ракета се води от няколко години, а тези дни SpaceX проведе изпитанията на централния блок на Falcon Heavy. Тестовете бяха успешни и сега Мъск ще пристъп към следващия етап – конструирането на останалите възли и модули.

Първата степен на Falcon Heavy се състои от един централен модул и два бустера отстрани. Тези ускорители са модифицирани първи степени на ракетата носител Falcon 9. След изстрелването на Falcon Heavy, Мъск се надява да успее да приземи и трите ускорителни компонента – двата бустера и централния ракетен двигател, които да могат да се използват повторно.

Първоначалните планове предвиждаха работните тестове да бъдат проведени по-рано, но възникнаха някои технически проблеми. Илън Мъск каза, че „Всичко изглежда и звучи просто, но всъщност е извънредно сложно“, имайки предвид конструирането на мощната ракета носител. Наложило се е извършването на промени в централния блок с ракетни двигатели и поставянето на нови елементи.

Във Falcon Heavy се използват 27 ракетни двигателя като от Falcon 9, Необходимо е да се осигури синхронна работа на всичките 27 двигателя, разпределени в свързаните в едно цяло три първи степени на тежката ракета.

Въпреки сложните инженерни проблеми, SpaceX вярва в успеха на проекта. Мъск възнамерява още следващата година да превози първите космически туристи в обиколка около Луната, след което, през 2020 година планира изпращането на автоматична експедиция до Марс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари