StatCounter: Windows 10 изпревари по популярност Windows 7

28
1241

29 месеца след излизането на Windows 10, новата операционна система най-после стана най-популярна сред потребителите на персонални компютри.

Според информацията на уеб-портала StatCounter, в края на месец януари тази година „Десетката“ е била инсталирана на 42,78% персонални компютри, докато под управлението на „древната“ Windows 7 са работили 41,86% компютърни устройства.

Данните, представени от StatCounter, не са пълни. Тази услуга обхваща аудитория от около 2 милиона уебсайта и по принцип, ако се вземат предвид всички сайтове, делът на Windows 7 може да се окаже и по-голям. Именно това отбелязва другият голям аналитичен портал NetMarketShare, според който ОС Windows 7 е все още е най-популярната операционна система за десктоп устройства.

С излизането на Windows 10 софтуерният гигант заяви, че през 2018 година новата операционна система ще бъде инсталирана на един милиард компютърни устройства. Първоначално експанзията на „Десетката“ бе впечатляваща: през първите няколко седмици тя бе инсталирана на 75 милиона компютри, след шест месеца техният брой достигна 200 милиона. Но бързо стана ясно, че тази цел не може да бъде постигната. Към днешен ден Windows 10 е инсталирана на около 600 милиона компютри.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

28 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари