fbpx
11.8 C
София

T-Mobile в САЩ първа приема номера на горещата телефонна линия за самоубийства и психично здраве

Най-четени

T-Mobile, един от най-големите мобилни оператори в САЩ, добави към мрежата си нова гореща телефонна линия за подпомагане на психичното здраве и предотвратяване на самоубийства, която ще бъде достъпна от краткия номер 988. Информацията беше обявена от самия мобилен оператор по-рано днес, като това действие прави T-Mobile първият телекомуникационен доставчик в САЩ, който добавя към мрежата си новата гореща телефонна линия.

Въведена по-рано тази година от Федералната комисия по комуникациите на САЩ, новата гореща линия 988 ще функционира като по-лесен и бърз начин за свързване на хората, които искат да получат професионално подпомагане от Националната линия за предотвратяване на самоубийствата. Досега американците трябваше да избират дълъг стандартен телефонен номер, за да се свържат с националната линия – 1-800-273-8255. От комисията съобщават, че и двата телефонни номера ще бъдат активни за обаждания.

T-Mobile казва, че набирането на трицифрения код ще свързва абонатите безплатно с „приблизително 180 кризисни центъра, които предлагат в реално време подпомагащи услуги за психично здраве от професионално обучение консултанти“.

Доставчикът на мобилни услуги заяви, че е коригирал системата си по начин, който гарантира не само че обажданията до новата телефонна линия ще бъдат правилно насочвани, но и че системата за таксуване случайно няма да начисли такси за тези обаждания. Потребителите, които изпратят текстово СМС съобщение до горещата линия, ще получат автоматичен отговор, който ги подканва да се обадят на горещата линия.

Според правилата на FCC приети по-рано тази седмица, доставчиците на мобилни услуги ще трябва да добавят горещата телефонна линия 988 към своите системи до 16 юли 2022 г.

В САЩ съществуват 13 горещи телефонни линии за кризисни интервенции и психично подпомагане, които имат най-вече за цел да предотвратяват самоубийствата. Във Великобритания също разполагат с такава линия, която може да бъде избрана от телефон 116 123. В Австралия, подобна линия за спешно психично подпомагане, се избира от телефон 13 11 14.

У нас също съществува подобна телефонна линия, известна като „Телефон на доверието“, която съществува от 1982 г. и се обслужва от Български червен кръст. Линията може да бъде избрана от номер София – 02 492 30 30. Отделно, в страната съществува и т.нар. „Национален телефон за пострадали от насилие“, обслужван от Фондация „Асоциация Анимус“ с безплатен телефон 0800 18 676. Отделно, съществува и горещата телефонна линия за деца – жертви и свидетели на насилие, трафик и други критични обстоятелства – 116 111, която отскоро се обслужва пряко от Държавна Агенция за Закрила на Детето (ДАЗД).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини