fbpx
0 C
София

Toshiba неочаквано отчете загуба за последното тримесечие

Най-четени

Toshiba днес неочаквано отчете оперативна загуба за последното тримесечие. Компанията обяснява лошите си финансови резултати със значителното покачване на логистичните разходи и суровините, както и с глобалния недостиг на чипове и други ключови компоненти.

Главният финансов директор на компанията Масайоши Хирата заяви пред журналисти, че компанията отчита първото си тримесечие на загуба за последните две години на фона на увеличаването на цената на силиция, стоманата, медта, както и много други компоненти, които компанията използва в производствената си дейност.

„Успяхме да компенсираме само около половината от въздействието на по-високите разходи за материали и логистика като повишихме цените, на които продаваме“, заявява той пред журналистите.

Загубата, която компанията отчита за последното тримесечие, възлиза на 4,8 милиарда йени, които се равняват приблизително на 35,6 милиона щатски долара. Миналата година компанията е отчела печалба от 14,5 милиарда йени за същото тримесечие. Анализаторите очакваха Toshiba да успее да се възползва от слабите котировки на йената и да компенсира по-голяма част от поскъпването на оперативните ѝ разходи.

Допълнително тези финансови резултати могат да бъдат обясни и с ниските маржове на печалба на Toshiba, както и с факта, че известна част от продуктите, които компанията произвежда, се насочват отново към нейните звена, а не се продават на външни клиенти, тъй като се влагат и използват в други продукти и електроника, които компанията тепърва предстои да развие на пазара.

През последните месеци компанията беше в центъра на множество скандали, а както е известно, в момента предприятието планира приватизация, като миналия месец ръководството сключи сделка с Bain Capital, CVC Capital Partners, Brookfield Asset Management и консорциум, включващ подкрепяната от държавата Japan Investment Corp и частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners, за да продължи с втория кръг на търговете си.

Според неофициална информация общата цена на сделката по придобиване на Toshiba може да достигне цели 22 милиарда щатски долара.

Напрежението между компанията и някои от нейните инвеститори достигна своята кулминация миналата година, когато разследване, поръчано от акционерите, заключи, че ръководството на компанията е обсъждало с министерството на търговията на Япония значимостта на ядрените и отбранителните технологии на компанията като стратегически актив.

Тази година акционерите отхвърлиха плановете на ръководството за разделянето на компанията на две отделни звена, което накара Toshiba да рестартира стратегическите си планове. Отделно от всичко това, Toshiba също така заяви, че е установила, че служител на нейно дъщерно дружество в САЩ е участвал в измамна схема и е следвал инструкции на трети страни, като в крайна сметка е прехвърлил 3,6 милиона щатски долара към банкова сметка в Хонг Конг. В момента се води разследване по случая.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини