fbpx
10 C
София

Toyota патентова безпилотна система за зареждане на гориво

Най-четени

Toyota е патентовала автономна система за безпилотно зареждане на автомобилите ѝ с гориво, която може да осигури зареждане с доставяне на гориво до вашето местоположение и да зареди резервоара ви с бензин, водородната клетка или акумулаторните батерии с електричество, дори когато сте в движение, както отбелязват в статията си от The Drive. Технологията почти наподобява военните танкери, които могат да зареждат бойни в движения, докато и двете превозни средства са в движение.

Според заявките за патент, зареждането ще се осъществява чрез „автономен дрон“, който ще бъде снабден с контейнер за съхранение на горивото или енергията, механизъм за подаване на гориво/зареждане и централен контролер. От документите не става ясно дали автономните дронове ще бъдат предназначени да зареждат превозното средство докато е в движение или само в спряло състояние, въпреки че от The Drive казват, че ще бъде възможно зареждане в движение.

Мобилно зареждане

Дроновете също така ще могат да заредят няколко превозни средства, които са заявили зареждане, наведнъж, преди да се наложи да се върне, за да зареди резервоарите си.

Сензорите за близост, GPS и автоматизираните портове и фунии за поемане на съответно енергия и гориво, ще могат да позволят на безпилотния самолет да се грижи сам за цялата операция, като шофьорът седи пред волана и се отпуска в автомобила си.

Очевидно това е само една заявка за запазване на патент, а не разработена технология, която да започне скоро масово производство и да влезе в реална употреба. Разнообразни конкурентни технологии за зареждане също могат да направят тази система напълно безполезна, ако предложат далеч по-впечатляващи възможности, каквито рекламират, че ще разработват някои производители на автомобили.

До известна степен, подобна технология би вървяла ръка за ръка с повишаването на автономността на леките автомобили. Всъщност към момента съвременните автомобили дори не достигат ниво 5 на автономия. С други думи, шофьорите все още имат много задължения и ангажименти, когато сядат зад волана. Това означава, че изкуственият интелект все още не е достатъчно развит, за да може да предложи самоуправляващи се автомобили, които да се зареждат с гориво в движение и напълно без намесата на водача.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини