fbpx
2.4 C
София

Volkswagen спира продажбите на автомобили с ДВГ до 2035 г.

Най-четени

Volkswagen планира да спре продажбите на двигатели с вътрешно горене в Европа до 2035 г., казва член на борда на немския вестник Muenchner Merkur, цитиран от Ройтерс.

Клаус Целмер, член на борда на директорите по продажбите на немския автомобилен концерн, заяви пред вестника, че компанията ще „излезе от бизнеса с автомобили с двигатели с вътрешно горене в Европа между 2033 и 2035 г.“ Но, добавя още той, ще отнеме повече време за спиране на продажбите на автомобили с двигатели с вътрешно горене в САЩ и Китай – което ще стане факт на по-късен етап, според неговите прогнози. Доста повече време за този процес той очаква, че ще бъде необходимо за страните от Южна Америка и Африка.

Целмер твърди, че целият автопарк на света ще бъде въглеродно неутрален до 2050 г. Той очаква, че електрическите превозни средства ще представляват 70% от общите продажби на нови автомобили на компанията в Европа до 2030 г.

Целите на немския производител за въглероден неутралитет се доближават до тези на повечето му конкуренти от индустрията – Ford заявиха по-рано тази година, че ще продават само електрически автомобили на територията на Европа до 2030 г. и планира да похарчи 1 млрд. щатски долара за преобразуването на фабриката с Кьолн, Германия, в производствена линия на електромобили. И през април Honda заяви, че планира постепенно да елиминира производството си на автомобили с ДВГ, като очаква то да бъде напълно прекратено до 2040 г.

Няколко европейски държави отделно имат свои собствени цели за забрана на традиционните превозни средства с ДВГ на изкопаеми горива, като Норвегия се стреми това да стане до 2025 г., а Франция гледа на 2040 като реалистична година за тази цел. Обединеното кралство планира до 2030 г. въглероден неутралитет, докато в САЩ местната управа на Калифорния планира за забрани продажбите на превозни средства на изкопаеми горива до 2035 г., като щатите, които приемат тези цели, също нарастват с всеки изминал ден.

Защо Европа е по-лесна за тази промяна?

Както можем да си направим извод от прогнозите и целите на много производители, те дават значително по-кратки срокове за реализиране на трансформацията на превозните средства в Европа. Донякъде това се дължи на високото развитие на инфраструктурата и готовността за приемане на електромобили на Стария континент, плюс наличието на фабрики, готови да ги произвеждат, както и значителния ангажимент на почти всички правителства, към финансиране на покупките на електромобили и подпомагане на цялостния процес по подмяна на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Отделно, автомобилните концерни отчитат и една идея по-ниски продажби на чисто нови автомобили на територията на Европа, спрямо тенденциите на други свои пазари.

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
asd
asd
5 месеца

Иска им се да спрат ДВГ чак 2035-а. Ако го направят чак тогава, то ще е понеже компанията вече не съществува. Най-късно 2025 трябва да спрат ДВГ, а 2030 да спрат въобще да поддържат ДВГ, освен за специални приложения, където батериите не стават (Арктика примерно).
В противечн случай Тесла и китайските стартъпи ще изпапкат целия VAG за има-няма 5-6 години. Не случайно ID4 въобще няма търсене в Китай, а Мъск строй завод именно в Германия.

Тъп ли си или да
Тъп ли си или да
Отговор на  asd
5 месеца

Аз ако съм си купил нов ДВГ автомобил 2020-та какво да правя само след 10-15 години???
Пътувам всеки ден до работа и обратно стотици километри а държавата нищо не е направила за зарядни станции, в моя случай електричка не ми върши работа!

Защо трябва всички потребители да се слагат под общ знаменател?

MCMXLVIII
MCMXLVIII
Отговор на  Тъп ли си или да
5 месеца

В твоя случай до 10-15 години я камилата, я камиларят… Иначе в България и след 15 години пак ще си карат TDI-тата и ще чадят като нафтови печки, тук просто сме светлинни години зад цивилизования свят…

Мъск
Мъск
Отговор на  Тъп ли си или да
5 месеца

Тъп си да.
Става въпрос за продажби на нови автомобили с ДВГ до 2035-та.
А вЕрваш ли си, че ще караш 15 години съвременните VAG гробарки? Старите са здрави, тия новите 10 години и за скрап.

Зелен Чук
Зелен Чук
Отговор на  Мъск
5 месеца

Въпрос към зелените – как така въпреки напредналите технологии всеки по-нов модел издържа по-малко и се чупи по-често? Къде е зеленото при тази постоянно налагаща се подмяна на всякакви изделия? За живота и промяната на капацитета на батериите на електричките даже не повдигам тема. Или каква ще е разликата в пробега в топло и студено време. Или пък кой ще им произведе всичкия ток и на каква цена. В същото време се убива насила технология, минала изпитанията на времето и многократно подобрявана с течение на времето. Ако електричките са толкова яки, защо не оставим невидимата ръка на пазара регулатор да… Виж още »

Мъск
Мъск
Отговор на  Зелен Чук
5 месеца

Традиционните „олд скул“ автомобилни компании зелени? Зелени се пишат напоследък, точно заради регулациите, които споменаваш иначе фалират. Те реално нямат никаква далавера колата ти да е здрава. Трябва да се чупи, да купуваш части, да ползваш оторизирани сервизи и т.н. за да те дерат докато си жив. Да не говорим, че са оплетени икономически като свински черва с петролните компании (разбирай горива, масла, гуми). И ако няма регулации (за които съм против между другото) тия няма да сменят бизнеса доброволно. Трябва да им се бърне в джоба за да се усетят. Проблема е сложен, и е ясно, че няма да… Виж още »

Зелен Чук
Зелен Чук
Отговор на  Мъск
5 месеца

Говориш общи лриказки. Производството на литий колко е зелено, знаеш ли? Или как се рециклират тези батерии?
Твърдя, че днешните зелени политически налагат едни недоказали се бизнеси за сметка на други. Това е против пазара и е рецепта за поредната криза. Веднъж ще е енергийна, защото токът ще поскъпне и няма да достига и веднъж за това, че ще лъсне, че „зелените“ технологии изобщо не са зелени. Зелените не пазят природата по никакъв начин. Но успешно са спрели не един проект, заради техни лобистки интереси.
Консуматорството е истинският бич и огромно прахосване на всякакви природни ресурси.

Мъск
Мъск
Отговор на  Зелен Чук
5 месеца

Прав си, ама донякъде. И стига с тия мантри за лития и рециклирането му. Вече има компании, които рециклират 99% от батериите, до състояние за повторно ползване на материалите. Само мащаб няма все още. Токът викаш ще поскъпне. Той си поскъпва така или иначе и ще поскъва и занапред. Хайде без ВЕИ да гледаме. Какво ще стане като намалеят въглищата? Газта? Петрола? Ще им падне цената ли? Пазара трябва да се нагоди в имато на планетата, това е. И без регулации няма да мине, заради алчността на петролните бизнеси. „Зелените не пазят природата по никакъв начин.“ – това по коя… Виж още »

KOM
KOM
Отговор на  Мъск
5 месеца

Всеки бизнес е алчен, това е в същността му.
Даже и любимата ти Тесла вместо да имат такъв излишък от пари можеха да намалят цените на колите- но друго си е да имаш над 20% печалба от продаден автомобил.
А всички които погребват VW , могат да се замисля в Африка, Азия (извън градовете) или Южна Америка където даже и асфалтирани пътища нямат как ще карат ел.коли ?

Петкан
Петкан
Отговор на  Тъп ли си или да
5 месеца

Много е просто, ако си си купил нов ДВГ през 2020г, прочети си името сам…

Патканчо,
Патканчо,
Отговор на  Петкан
5 месеца

Въпрос към патканя и първата му личност Мъск, в момента колко зарядни станции има изградени на пътя Варна – София извън големите населени места?

И каква инфраструктура има за зареждане и ще издържи ли преносната мрежа ако през 2018,19 и 20та всички нови купени коли в Европа бяха електрически??

asd
asd
Отговор на  Патканчо,
5 месеца

Петканчо, в България караме коли втора употреба и ако са под 10 години има викаме „нови“. Ние въобще не сме на картата. Никой не се вълнува от нашия пазар. В никоя статия не се взима предвид пътя Варна – София. А иначе на въпросите ти: Станции няма. Политиците ни се фокусират как да правим по-чист ток от въглища, само и само да не затваряме ТЕЦ-овете. Тотално изпускат електрическата вълна, нямат намерение да вдигнат втори АЕЦ, нито да слагат соларни паркове и големи батерии. На фона на това, отговорът на следващият ти въпрос е: Мрежата ни няма да издържи нито сега,… Виж още »

Мъск
Мъск
Отговор на  asd
5 месеца

Тук сме друга губерня – подобие на държава, за жалост. И цялата реорганизация на транспорт, енергия и икономика като цяло, ще навлезе малко след третия свят. Глупави и/или корумпирани политици, чужди интереси, манталитет на матряла и т.н.

Петкан
Петкан
Отговор на  asd
5 месеца

Вярно е че при нас не се прави много за зарядните станции, но пък хулавото е че те правят нещата по удобни но не и невъзможни. ЕВ-то се ползва перфектно и в сегашното положение стига да имаш контакт там където паркираш. Или у вас или при офиса ти.

KOM
KOM
Отговор на  Петкан
5 месеца

Може би такива условия имат 10%-15% от работещите.
А останалите какво да правят ?

Шишо
Шишо
Отговор на  KOM
5 месеца

Ма наистина ли си загрижен? И ти.

KOM
KOM
Отговор на  Шишо
5 месеца

Въпросът не е дали съм загрижен или не. просто се опитах да загатна за един проблем, който вие феновете на ел. колите удобно пропускате. (И сега отново не виждам да си споделил как според теб ще се случат нещата) . А реалността е, че ще се карат коли с ДВГ докато има „дупки“ в инфраструктурата за зареждане. Я ми кажи според теб жителите на Младост, Дружба или Люлин в София ( или който и да е друг голям квартал) как и къде ще си зареждат Ел. коли ако решат да си сменят сегашните с ДВГ с електрически? И ако няма… Виж още »

Шишо
Шишо
Отговор на  KOM
5 месеца

Споко. Това е въпрос на развитие. Както са били въпрос на развитие и бензиностанциите. Че после нафта им добавяха, после газ и накрая взеха и козметика да продават. То е все едно да се загрижиш как джанъм да се произведат самите електрически коли? Ами нали нямат двг-та! Как ще стане автомобил без двг? И свещи нямат. Това се кахъриш.

KOM
KOM
Отговор на  Шишо
5 месеца

въпрос на развитие? 🙂
Да така е, но без това развирие хората по скоро ще си купуват коли с ДВГ или хибриди. може би поне още 10тина години.
А глупостите за какво съм се бил кахърил можеше да си ги спестиш.
Не помня да съм писал таква неща под тази или някоя друга статия.
Така че това са по скоро твой фикс идеи за това какво мислят хората.

Шишо
Шишо
Отговор на  KOM
5 месеца

Сърдитко Петко празна му торбичката.
Не видиш ли: „То е все едно да се загрижиш…“
И сега ли не видиш? „твой“

KOM
KOM
Отговор на  Шишо
5 месеца

Чесно казано, не разбирам какво искаш да кажеш.
„Сърдитко Петко празна му торбичката. “ – това пък каво трябва да означава?
„Не видиш ли: „То е все едно да се загрижиш…“ – виждам, ама защо да е все едно ?
А за й-то, можеше да си го спестиш. Просто такава лична атака мисля да я подмина.

Шишо
Шишо
Отговор на  Патканчо,
5 месеца

Ма как само руцките тролове се трошат за пустата му инфраструктура или за преносната мрежа?
Гледам да се оправя след джет лаг-а и чета. И недоумявам каква е тази липса на малко по-задълбочено мислене. Вместо това – само директно плюене на опорки.

Нови ревюта

Подобни новини