fbpx
4.8 C
София

W3C въвежда стандарт за борбата със следящите бисквитки

Най-четени

Интернет потребителите ще получават предупреждение ако решат да посетят сайт, който не зачита правото им на неприкосновеност. Това ще стане възможно благодарение на нови инструменти, които се разработват от организацията World Wide Web Consortium (W3C), която се занимава с определянето на стандартите в световната мрежа, предаде BBC.

W3C иска да предостави на крайните потребители възможност да управляват личната си информация и начините, по които тя се използва от трети лица. С помощта на нови стандартизирани технологии ще бъдат изобличавани сайтовете, които се опитват да следят посетителите и които не зачитат тяхната неприкосновеност.

За да стане възможно въвеждането на новите защитни механизми ще бъде нужно активното съдействие както на потребителите, така и на създателите на интернет браузъри.

„Потребителите постоянно имат чувството, че някой ги следи, а част от тях се притесняват за личната си информация. Ние искаме да разрешим този проблем.”, е заявил доктор Матиас Шунтер.

Новите уеб стандарти ще позволяват на браузърите да дават инструкции на посетените сайтове да следят в по-малка степен потребителите. Самите сайтове ще бъдат информирани ако потребителят има желание да запази своите персонални данни само за себе си. Не на последно място, ще бъдат дефинирани стандарти и инструкции, които сайтовете ще трябва да следват ако искат да задоволят желанията на посетителите си.

И в момента има някои опити за въвеждането на подобни механизми, но отделните браузъри използват различни подходи и това причинява обърквания и несъвместимости. Стандартизирането на процеса ще сложи край на тези проблеми.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини