WhatsApp не може да блокира талибаните, защото не може да чете техните текстове

8
1130

Талибаните използват приложението за чат WhatsApp, което е собственост на Facebook, за да разпространяват съобщения до афганистанските граждани, докато превземат страната.

Уеб порталът Vice съобщи, че месинджърът WhatsApp не дава възможност и не е в състояние да блокира съобщенията на талибаните в Афганистан. Служителите на тази онлайн услуга не разбират, какво се пише в тези съобщения и не могат по оперативен път да наложат административни забрани.

Талибаните се считат за терористична групировка от САЩ и във връзка с това всички американски социални мрежи и онлайн услуги са длъжни да блокират акаунтите на нейните потребители, според политиката на тази страна относно опасните организации. Днес Facebook активно премахва акаунтите, от които се изпращат съобщения на талибаните, които използват социалната мрежа, за да разпространяват посланията си и да спечелят благосклонността на местните жители. Работи се в реално време и вече са премахнати голям брой акаунти от Facebook и Instagram.

Само че във WhatsApp това няма как да стане, понеже това приложение използва криптиране от край до край и американските специалисти няма как да разберат какво точно пишат афганистанските потребители дори и в отворените чатове.

YouTube и Twitter също започнаха да блокират публикациите на талибаните, но това става твърде бавно, а потребителите от Афганистан се блокират на случаен принцип.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари