WhatsApp стана главна новинарска услуга в някои страни

0
37

Както показва проучването, проведено от Института Райтер за изучаване на журналистиката сред 71 805 анкетирани от 36 страни, популярността на WhatsApp расте в много от страните не само в качеството на лидерска услуга за общуване, но и като начин за получаване на последните новини.

47 % от анкетираните се обръщат към социалната мрежа Facebook, за да научат новините, но в сравнение с миналата година, тази цифра е показала отрицателен икономически растеж в повече от половината от тези 36 страни. 15 % разчитат на месинджъра WhatsApp, като в някои страни тази цифра е особено висока: повече от половината от анкетираните в Малайзия и 46 % в Бразилия. Също така, услугата се радва на много популярност в Чили, Сингапур, хонг Конг, Испания, Турция.

За да се обясни, защо хората започват да прибягват до чат приложението, за да научат новините, могат да послужат две основни причини. На първо място, някои от клетъчните оператори предлагат безплатен трафик към WhatsApp в своите интернет-пакети. На второ място, хората са привлечени от технологията за непрекъснато криптиране, за която този информационен канал е по-предпочитан и в такива места, като Хонг конг и Турция, където е опасно открито да се изразява съчувствие към антиправителствените настроения.

В края на краищата, доверието към Facebook беше подкопано поради широкото разпространение на фалшиви новини по каналите на социалната мрежа и голямото закъснение с мерките за противодействие на това явление. В допълнение, Facebook има доста строга модерация, изразяваща се в премахването на публикации и блокиране на профили.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари