1.9 C
София

Windows 10 ще има вградена поддръжка на хардуерното ускоряване на AV1 кодека

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Microsoft съобщи, че ще вгради в ОС Windows 10 директната поддръжка на хардуерното ускорение на AV1 кодека. Към днешен ден AV1 се възпроизвежда по софтуерен път, но още от тази есен потребителите, които имат компютри с най-новите процесори и графика, ще могат да използват хардуерното ускорение. Благодарение на това нововъведение значително ще се намали натоварването на централния процесор и паметта, ще се намали консумацията на електрическа енергия и ще се увеличи времето на автономна работа при мобилните устройства.

Не всички ще могат да се възползват от хардуерната поддръжка на AV1. Microsoft съобщи, че тя ще се появи в компютърните устройства, отговарящи на следните изисквания:

  • Процесор Intel Core от 11-то поколение с интегрирана графика Intel Iris XE или графични карти Nvidia GeForce RTX 30 Series / AMD Radeon RX 6000 Series.
  • Windows 10 версия 1909 или по-нова
  • Инсталирано разширението AV1 Video Extension
  • Наличието на уеб браузър или друго приложение, поддържащо хардуерното ускоряване на AV1 алгоритмите – например, приложенията, съответстващи на Media Foundation стандартите
  • Наличието на актуален драйвер от производителя

Кодекът AV1 бе представен през 2018 година. Той бе създаден от алианса за отворени медии (AOM), в който участват Microsoft, Google, Netflix, Mozilla и редица други компании. Да напомним, че алгоритмите на AV1 осигуряват с 50% по-добра компресия на видеото в сравнение с  H.264 и са с 20% по-ефективни от VP9. Това икономисва системни ресурси, намалява консумацията и понижава натоварването на информационния канал.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини